ciekawy artukuł

Gdy współżycie boli, kiedy tracimy ochotę na seks - jak to u was wygląda i jak sobie z tym radzicie. Pytania i odpowiedzi ?

ciekawy artukuł

Postprzez Karolina Pn cze 15, 2009 9:37 am

Fajny artykuł na temat problemów seksualnych na stronie: http://www.endoendo.pl/bol_podczas_wspo ... ometriozie
pozdrawiam
Karolina
UdzielajÄ…cy siÄ™

Re: ciekawy artukuł

Postprzez dewi So paź 31, 2009 1:19 pm

witam, w moim przypadku problemy ze współżyciem pojawiały się w zależności od pozycji. wypracowałam z partnerem sobie układ że w takich pozycjach możemy a w takich nie. smutne to strasznie bo człowiek zamiast w łóżku robić to na co ma ochotę to musi pytać organizmu co może a czego nie. no ale trudno, taki nasz los. najmilej wspominam seks po pierwszej laparoskopi i po zakończeniu kuracji dipheraliną. wtedy to był czas że seks faktycznie sprawiał mi wielką przyjemność i nie musiałam myśleć ciągle co by robić żeby nie bolało... ważne jest też by partner wiedział co to za choroba,na czym polega i jakie sprawia kłopoty. ważne by rozumiał nasze rozterki. wtedy nie powinno być większych problemów z dogadaniem się. pozdrawiam wszystkich i życze udanych chwil w łóżku!!!
dewi
UdzielajÄ…cy siÄ™

Postprzez Zaklinka1989 Pt kwi 02, 2010 9:45 am

Witajcie, u mnie nie zawsze najwazniejsze znaczenie ma pozycja. Raz mnie w jednej pozycji bardziej boli drugim razem w innej. Ale zawsze najbardziej boli mnie po prostu przy mocniejszych i glebszych ruchach. Masz racje dewi to smutne. No i stwarza to straszny dyskomfort psychiczny - nie mozna w pelni cieszyc sie seksem tylko ciagle myslec czy tym razem znow bedzie bolalo. Ja jeszcze na 100% nie wiem czy u mnie jest to spowodowane endo, narazie lekarz podejrzewa ze to wlasnie endo bo wlasnie miedzy innymi - bol podczas stosunku, bardzo bolesne miesiaczki... Zobaczymy jak to u mnie bedzie. Glowa do gory dziewczynki :*
Żaklina
Zaklinka1989
Moderator
Moderator

Postprzez vwd N kwi 04, 2010 12:21 am

Jakos tak jestem dopasowana do meza, ze mnie nie boli :-) Choc czasem generalnie boli mnie caly brzuch i wtedy mysle, ze jestem masochistka. ;-) Natomiast, podczas badania odczuwam bol. Zreszta kazdy lekarz twiedzi, ze trudno mnie zbadac... Dobrze, ze USG dopochwowe to juz standard-ono naprawde ulatwia zywie :-)
vwd
Moderator
Moderator

Postprzez Zaklinka1989 Cz kwi 08, 2010 10:20 am

Ale to moim zdaniem nie kwestia dopasowania, bo jak w naszych brzuszkach cos jest nie tak to po prostu podczas współżycia boli i to nie ma znaczenia czy jest sie dopasowanym czy nie bo tak jak napisalam-przeciez to w brzuszku cos jest nie tak. Ja przy badaniu ginekologicznym tez odczuwam bol.
Żaklina
Zaklinka1989
Moderator
Moderator

Postprzez patrycja89 Pn kwi 12, 2010 5:20 pm

Na temat współżycia nie będę się wypowiadać..
Natomiast co do badania.. ja czasami nie potrafię się dać zbadać :( Po prostu nie wytrzymuję tego..
Dlaczego nie ma na to żadnego leku? :(
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
patrycja89
Ekspert

Postprzez Zaklinka1989 Pn kwi 12, 2010 7:23 pm

Niestety tak to juz z nami jest. Mnie podczas badania tez boli. Ale musimy dawac rade dziewczyny, musimy byc silne :*
Żaklina
Zaklinka1989
Moderator
Moderator

Postprzez domowniczka Pn maja 10, 2010 2:27 pm

...to taki wstydliwy temat...
masz chorą wątrobę - "oj biedna, musisz dbać o dietę"
masz chory kręgosłup - "oj biedna, nie możesz dźwigać"
masz endo - "oj biedna, masz bolesny sex"
...i jak tu z kimś o tym pogadać?!
domowniczka
Ekspert

Postprzez Zaklinka1989 Pn maja 10, 2010 5:20 pm

No właśnie dlatego jest to nasze forum :)
Żaklina
Zaklinka1989
Moderator
Moderator

Postprzez patrycja89 N maja 16, 2010 2:16 pm

Dziewczynki mam pytanie.. ja nie jestem w stani na to pytanie odpowiedziec. Kiedy lezalam w szpitalu poznalam dziewczyne.. Miala ona rowniez robiona laparoskopie, z tym ze ona miala jakas sytaucje maloawaryjna jak to okreslila.. ostatnio zapytala mi sie ile czasu po laparoskopii mozna współzyc.., czy jest jakis okreslony czas jaki powinni z narzeczonym odczekac. Kiedy zaczelysmy wymieniac sie smsami, napisala mi ze zaraz po wyjsciu ze szpitala wspolzyla, a jakis czas pozniej zaczela plamic krwia. Mozna jedno z drugim powiazac? co jej doradzic? Powiedzialam ze najlepiej byloby skontaktowac sie z lekarzem prowadzacym i zapytac jesli ma watpliwosci z ktorymi nie moze sobie poradzic. Ale ona powiedziala ze boi sie pojsc do lekarza i przyznac do tego, bo lekarz ja moze za to ochrzanic., Szukam wiec pomocy u Was.
Pozdrawiam:*
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
patrycja89
Ekspert

Postprzez Zaklinka1989 N maja 16, 2010 7:27 pm

Ja mysle ze okolo 2-3 tyg, ale najlepiej zapytac lekarza, bo u kazdego inaczej sie goi. Ale zeby od razu po wyjsciu ze szpitala... no troche nieodpowiedzialnie sie zachowala bo sama dobrze wiedziala ze nie powinna o czym swiadczy to ze teraz boi sie powiedziec lekarzowi. Mogla najpierw zapytac... Najlepiej niech idzie do gina, tym bardziej ze plamila.
Żaklina
Zaklinka1989
Moderator
Moderator

Postprzez vwd Pt lip 23, 2010 7:59 pm

malo mowimy o tym, a wiem, ze to naprawde problem
vwd
Moderator
Moderator

Postprzez gosiak76 So lip 24, 2010 2:02 am

ja rowniez odczuwam dyskomfort podczas badania ginekologicznego - chociaz wiem ze sa to badania dla mojego dobra. dyskomfort odczuwam rowniez podczas seksu - glebszej penetracji oraz po osiagnieciu orgazmu.
gosiak76
Ekspert

Powrót do Endometrioza i sprawy seksualne

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość