Mam swoja teorie

Tutaj napiszcie co wy sądzicie na temat powstawania endometriozy ? Może macie jakieś teorie włąsne ? Może jakieś wolne skojarzenia ?

Re: Mam swoja teorie

Postprzez vwd Pn lip 05, 2010 4:21 am

Tak wyglada moja teoria:
1)zmiany spoleczne spowodowaly, ze kobiety malo rodza i robia to coraz pozniej, a wiec endo ma wiecej czasu, aby rozrastac sie w naszych organizmach;
2)postep medycyny spowodowal, ze wiemy, iz chorujemy akurat na endo, nawet wowczas, gdy choroba nie daje o sobie znac
3)zmienil sie nasz stosunek do endo - duzo o niej mowimy, propagujemy wiedze na jej temat, uswiadamiamy spoleczenstwo.

Uwazam, ze endo bylo zawsze, jest i bedzie, niestety. Wiem, ze moja teoria nie tlumaczy genezy powstania (tego dzisiaj chyba nikt nie wie), ale pokazuje pewne mechanizmy i zaleznosci.
Na pytanie postawione w sasiednim watku: A moze cywilizacja? odpowiadam: tak!, ale...
1)-cywilizacja jako ewolucja spoleczenstwa, w kt. kobieta rodzi 2 razy w zyciu :)
2)-cywilizacja jako postep medyczny, kt. pozwala nam diagnozowac, leczyc, a potem leczyc skutki uboczne tego leczenia :)
3)-cywilizacja jako postep przekazu informacji-dzieki niemu mozemy rozmawiac na forum :)

Przepraszam, ze wyszlo az tyle tekstu. Teraz mozecie na mnie nakrzyczec. :oops: Chetnie podejme dyskusje.
vwd
Moderator
Moderator

Postprzez gosiak76 Pn lip 05, 2010 11:48 am

Witaj vwd,

ja zgadzam sie z Toba calkowicie odnosnie tego co napisalas.

Uwazam rowniez ze endo atakuje nas czesciej gdyz obecnie decydujemy sie na dziecko w pozniejszym wieku - i to wlasnie odnosi sie rowniez do cywilizacji jako otoczenia w ktorym zyjemy powodujace ze najpierw bierzmy pod uwage kariere oraz pieniadze zeby moc zdecydowac sie na dziecko. Jest to wybor po czesci narzucony przez panstwo gdyz ciezko jest wychowac dziecko bez zarabiania pieniedzy oraz odpowiedniego stanowiska a to wiaze sie z dodatkowym wyksztalceniem oraz dodatkowymi kursami ktore pochlaniaja czas.

Gosia :* :*
gosiak76
Ekspert

Postprzez vwd Pn lip 19, 2010 9:32 am

gosiak76 napisał(a):ja zgadzam sie z Toba calkowicie odnosnie tego co napisalas.

to nie podyskutujemy? ;)
vwd
Moderator
Moderator

Postprzez gosiak76 Wt lip 20, 2010 12:29 am

Uwazam ze gdyby nie bylo komputerow, internetu to na pewno nie byloby i tego forum a wtedy byloby ciezko wspierac sie w trudnych chwilach oraz uzyskac jakikolwiek dostep do informacji na temat endo.
gosiak76
Ekspert

Postprzez vwd Wt lip 27, 2010 1:01 pm

ciekawa jestem czy gdybysmy urodzily dziecko w wieku 19-20 lat... czy mialybysmy w tej chwili takie problemy z endo? czy sa gdzie prowadzone nt. badania?
vwd
Moderator
Moderator

Postprzez gosiak76 Wt lip 27, 2010 4:12 pm

wiesz co - nie mam pojecia ale podobno juz u 17-latek diagnozuje sie endo. wiec trzeba byloby pomyslec i zjasc w ciaze nie bedac jeszcze osoba pelnoletnia - poza tym podobno po cesarce tez mozna byc zdiagnozowanym z endo - wydaje mi sie ze musza byc jakies predyzspozycje ze niektore kobiety maja endo a niektore nie
gosiak76
Ekspert

Postprzez vwd Åšr lip 28, 2010 12:13 pm

wszystko co mowisz to prawda, sama jestem takim przykladem endo od dziecka ;)
a z tym endo w bliznie to tak marudzilam doktorowi przed operacja, zeby tylko mi nie wszczepil przez przypadek, ze pewnie mial mnie juz serdecznie dosc ;)
jednak... naprawde zastanawiam sie czy endo mialoby inny, lagodniejszy przebieg, gdybym miala dzieci wczesniej...
vwd
Moderator
Moderator

Postprzez gosiak76 Åšr lip 28, 2010 5:32 pm

Vwd naprawde nie wiem czy przebieg bylby lagodniejszy czy nie, ja niestety nie mam jeszcze dzieci a bardzo chcialabym miec - musze dojsc do ladu i skladu ze soba zeby starac sie o baby - a na razie nie moge za bardzo. Tez chcialabym znac odpowiedz na Twoje pytanie czy wtedy endo ma lagodniejszy przebieg ... czy ktos jest w stanie na to odpowiedziec nam ???? ;)
gosiak76
Ekspert

Poprzednia strona

Powrót do Wasze teorie na temat endometriozy ?

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość