w wielkim skrócie opowiem Wam swoją historię, która zaczęła się w 2009 r. Okazało się, że na prawym jajniku mam torbiel 9 cm.zostałam wpisana na listę oczekujących do operacji (nasz kochany NFZ!) dowiedziałam się o tym w czwartek na szczęście dzięki pomocy innym w niedziele byłam już na oddziale. Podczas operacji okazało się, że i na lewym jest torbiel 3,5 cm i ze są to torbiele czekoladowe. Torbiel prawego jajnika została usunięta wraz z dużą jego czescia, jajnik lewy został wyłuskany i zostały uwolnione liczne zrosty. Po operacji lekarze sugerowali że pow. jak najszybciej zajść w ciążę (lecz to nie był odpowiedni moment w moim życiu kończyłam studia itp.) po operacji co m-c chodziłam na kontrole w drugim m-cu okazało się, że pojawiła się mała torbielka na lewym jajniku lekarz włączył Yasminelle. Zmieniłam lekarza (gdyż ten co mnie operował -chodziłam na konsultacje prywatnie 150 zl wizyta ordynator szpitala wojskowego w Bydgoszczy w najbardziej potrzebnym momencie mnie wystawil- gdy zaczelam krwawic pow. ze mam jechac na izbe przyjęć bo on zaraz konczy prace i wyjezdza za granice na urlop- po dwoch dniach zadzwonil i spytal czy nadal potrzebuje konsultacji- krwawienie spowodowane tabl.anty).Nowy też prywatny bydgoski ginekolog zaproponował kuracje Yaz. Prawie rok czasu brałam antykoncepcję, w tym czasie co 3 m-ce chodzilam na kontrole.Ktoregoś dnia lekarz pow. mi ze nie widzi sensu bym tak czesto chodzila na wizyty, że nic sie nie dzieje. Po tym roku zdecydowaliśmy się na staranka, złapałam jakąś infekcje i nie mogla się z niej wyleczyć wiec co m-c na NFZ chodzilam po recepty na grzybice i badanie. Bol brzucha narastal wiec lekarz dał skierowanie na USG na które czekałam, az miesiac! I co się okazało? - nawrót choroby torbiel 5 cm. jajnika lewego.Moj świat sie zawalił... Gorączkowe szukanie specjalisty - poszłam do Znanego Z.Sobocińskiego po piwerszym badaniu + USG stwierdzil że laparoskopia a póżniej Invitro w W-Wie. Kolezanka poleciła mi lekarke ktora leczy endometrioze Visann udałam sie do Niej bo byla jedynym światełkiem w tunelu. Na pierwszej wizycie zapisała leki(jeszcze wtedy nie refundowane) i tak co 3 m-ce do kontroli. Po pierwszym okresie torbiel zmniejszyła sie 1 cm. pomyslalam nadzieja

Pozdrawiam Was gorąco.