Forum Pierwszego Polskiego Portalu Endometriozy - endometrioza.org
Forum dla osób chorych na endometriozę i adenomiozę. Baza wiedzy dotycząca endometriozy, grupa wsparcia, porady. Miejsce w sieci dla kobiet chorych na endometriozę - a w tym: endometrioza, laparoskopia, zrosty, marker ca-125, niepłodność, torbiele
Hejka...przepraszam, ale ja tylko na moment...Mam nadzieję że weekend mija spokojnie...
Gosia, mam tylko szybkie pytanie: czy Ca125 robi się w konkretny dniu cyklu? Idę jutro na ogólne badania krwi i może doplaciłabym sobie od razu za Ca...?
Z góry dzięki...
m.
Madziu CA-125 mozesz zrobic w dowolnym dniu cyklu - dzien cyklu nie ma wplywu na poziom markera, wiec mozesz smialo go zrobic jezeli chcesz.
Wypoczywam sobie chociaz jestem bardzo zmeczona tym wszystkim co sie dzieje ze mna - nieprzespane noce i problemy z gardlem nie pozwalaja mi spokojnie przesypiac nocy. Wytrzymam do srody i musze wszystko zmienic bo dalej nie dam rady tak funkcjonowac. W piatek w pracy czulam jak slabne coraz bardziej - nie nalezalo to do milych odczuc bo ja po prostu nie mam juz sily.
Dobrze ze mam rybki bo bardzo przyciagaja moja uwage a dzieki temu czuje ze wypoczywam lezac na kanapie, patrzac od czasu do czasu na rybki jak plywaja i ogladajac moj ulubiony serial Chirurdzy
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Dzięki za odpowiedż...w takim razie jutro zrobię i markery.
Strasznie mi przykro, że tak się męczysz...Ja już czuję zbliżająca się @...masakra...oby to była ostatnia z "tych" bolących...Nastepna, jak dobrze pójdzie będzie już po operacji.
Ciekawa jestem jaką gin zaplanuje dla mnie za kurację po laparotomii...już się boję, bo mój organizm nie toleruje hormonów ;(
Środa już niedługo a poki co ssij halsy...Pozdrawiam, jutro wpadnę na dłużej...podoczytuje co wydarzyło się w ciągu weekendu...
Pozdrowienia dla Agi, bo pewnie i Ona tu zajrzy...Do Ciebie Aga tez wpadnę jutro...
papa
Staraj sie byc silna i nie obawiaj sie - na jedne hormony organizm reaguje gorzej niz na inne ale mam nadzieje ze uda sie dobrac dla Ciebie taka kuracje ze bedzie tylko lepiej.
Staram sie brac rozne tabletki do ssania na gardlo ale to niezbyt wiele pomaga - bralam strepsils, septolete, orafor i jakos na razie bez zmian. Hallsy tez niewiele mi pomagaly wiec jestem zdana na to ze musze sie pomeczyc jeszcze do wizyty u lekarza ale na szczescie jest juz mniej tych dni niz bylo wczesniej.
witam
dzięki za pocieszenie...
Jak gardło, lepiej? Mam nadzieję, że tak...
Podejrzałam akwarium...super...a najważniejsze, że rybki nie szczekają w środku nocy...
Miałam akwarium jak byłam w podstawówce...ale nie miałam do tego zapału...najgorzej kiedy trzeba było czyścić...Teraz to zupełnie inna bajka...powymyslali super sprzęty i środki: akwarium samo się sprząta, filtruje, czyści...można tylko podziwiać i karmic rybki... Więcej przyjemności niż obowiązku...Zazdroszczę...Nadal szukam tej mojej płyty...Ty masz akwarium relaksujące ja na razie nic...ale jestem dobrej myśli
miłego poniedziałku!
Z gardlem niestety nie jest lepiej ale juz pojutrze wizyta i zobaczymy co na to lekarz.
Ja mam akwarium ktore daje mi pelnie relaksu ale oprocz akwarium mam tez plyty z muzyka relaksacyjna. Co do akwarium to masz racje - kiedys bedac w Polsce tez mialam akwarium i bylo sporo pracy ale teraz to juz zupelnie calkiem inna bajka z tym wszystkim
Dziekuje i zycze milego tygodnia
hej Gosiaczku co tam u ciebie??? nie było mnie parę dni i stęskniłam się za wami.Jak się czujesz???? pozdrawiam cieplutko z zimnego trójmiasta brrrrrrr
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Hej Kochana!! dlugooo mnie nie bylo a u ciebie w watku jak zawsze tloczno i nie mam na tyle czasu by nadrobic. mam nadzieje ze wszystko dobrze u ciebie i leki ktore dostalas pomagaja. Widzialam akwarium przepiekne!! Sciskam cie mocno i pozdrawiam
"Ból jest jak tkanina. Im jest mocniejszy, tym więcej jest wart..."
Nie wiem jak mam postapic -z wypowiedzi jednego z lekarzy wiem ze bede musiala zdecydowac czy chce brac leki i miec skutki uboczne ktore byc moze mina albo odczuwac bol - nie moge spac i czuje sie fatalnie bo caly czas przemeczona. Wolalabym nie miec bolu ani skutkow ubocznych
Uwierzycie ze wzielam jeden dzien urlopu zeby tylko odpoczac wiecej o jeden dzien niz normalnie w weekend - to niepodobne do mnie w ogole bo urlop bralam zeby wjechac chociaz ostatnio byly rozne powody. No coz organizm mi dyktuje co mam robic.
W nocy przysnil mi sie koszmar - jakas strzelanina w ktorej bralam udzial rowniez i niestety nie odnioslam ostatecznego zwyciestwa - jakby to powiedziec bylam na przegranej pozycji. Wstalam bo zadzwonil budzik i musialam isc do pracy. Nie chce takich snow !!!!
Hej Gosik. To bardzo smutne, co napisalas o tych lekach. Nie wiem co napisac w takiej sytuacji, bo to naprawde dylemat. Najlepiej by bylo, gdyby cie nie bolalo i zebys nie miala skutkow ubocznych. No ale teraz to nie wiem co powiedziec... A snem sie nie przejmuj. Mowia, ze jak sni sie koszmar to dobrze. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zawsze trzeba pozytywnie myslec. Wiem jednak, ze to nic fajnego, kiedy sni ci sie takie cos, co cie przestraszylo. Ach sloneczko, pusc muzyczke i popatrz na rybki, a moze pomalu o wszystkim zapomnisz. Caluje, przytulam i zycze milego dzionka.
Gosiu...wydaje mi się, że gdzieś tu przeczytałam, że dzięki badaniom hormonów można dobrze dobrać kurację dla danej osoby...może jednak jest szansa na zero bólu i skutków ubocznych, może trzeba próbować innych leków...?
Czekam niecierpliwie na relacje z wizyty u lekarza...
Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolorowe sny!
Wlasnie wrocilam do domku i troszke sobie zjadlam.
Bylam u lekarza i pierwsze co zapytal jak sie mam wiec powiedzialam ze jest lepiej bo nie mam bolu ale mam efekty uboczne. Zapytal mnie o te efekty uboczne i mowil ze tak jak podejrzewal ze moze byc problem z gardlem. Byl w humorze i nawet sie usmiechal jak dowiedzial sie ze trafilismy w dziesiatke z lekiem ale jak uslyszal o efektach ubocznych to zdecydowal sie na zmiane leku ale zanim przejde na nowy lek to mam zmniejszyc dawke obecnego leku i przyjmowac po jednej tabletce na noc przez tydzien czasu a po tym tygodniu mam przejsc na ten nowy lek i zglosic sie do niego na wizyte za miesiac ponownie.
Co do gardla to powiedzial ze wraz ze zmniejszeniem dawki i odstawieniem leku powinno byc coraz lepiej.
Nowy lek ktory otrzymalam to lek z tej samej rodziny co poprzedni ktory blokuje bol pochodzacy od nerwu - nazywa sie Fluoxetine.
Wobec tego zobaczymy czy znow pojawia sie jakies skutki uboczne czy jednak organizm zacznie tolerowac ten lek - wszystko okaze sie juz niedlugo w praktyce.
Mam nadzieje ze tak bedzie a tymczasem biore jeszcze stary lek ale o obnizonej dawce - dzis niestety pojawily sie bole podczas pracy tak jak lekarz mi przekazal ze przez ten tydzien jak obnize dawke moze byc troszke gorzej.
Po skonczonym tygodniu mam przejsc na nowy lek juz.
Gosienko, trzymam kciuki zeby ten nowy lek usunal twoje bole i zebys nie odczuwala po nim tak dokuczliwych skutkow ubocznych jak przy tym obecnym. A jak u ciebie swieta? Co planujesz? Spedzisz je z Marika? Pozdrawiam i sciskam mocno.
Dzieki Agus - tez mam taka nadzieje a jak nie to za miesiac poprosze lekarza by skierowal mnie do kliniki leczenia bolu gdyz juz teraz mnie pytal co bym chciala jak powiedzialam o skutkach ubocznych ale odnosnie leczenia i wyboru leku oddalam sie w jego rece jeszcze tym razem.
Marika wyjezdza gdzies ze znajomymi - juz wczesniej to zaplanowane zostalo i przeprosila ze nie uda sie nam spotkac - jednakze wciaz czekamy na piekniejsze i bardziej sloneczne dni by spedzic je razem
20 kwietnia przylatuje do mnie kolezanka z ktora razem pracowalam w Anglii na poczatku przyjazdu a pozniej wrocila do Polski oraz wyleciala do Stanow - spedzimy razem w sumie 4 dni wiec zapowiada sie mily czas wobec tego:) Prawdopodobnie bedzie chciala znalezc prace ponownie w Anglii jak odsapnie po powrocie ze Stanow - mam nadzieje ze sie uda jej to
I jak tam samopoczucie? wierze, że z dnia na dzień będzie lepiej i mocno trzymam kciuki za poprawę...
Wpadłam poza tym żeby życzyć Ci Gosiu spokojnych, cudownych, wolnych od bólu i wszelkich niedogodności Świąt!!! Wszystkiego Naj!
Dziekuje Madziu bardzo serdecznie.
Dzis nie bylo dobrze gdyz z powodu gardla chcialo mi sie kaszlec z powodu dziwnosci z oddychaniem - biore pastylki do ssania ale to nie tylko ta niedogodnosc wystepuje bo obnizylam dawke leku i od razu wrocily bole a wiem tylko tyle ze musze przetrwac ten tydzien na zmniejszonej dawce starego leku jeszcze bo tych lekow nie mozna ot tak odstawic i przejsc na inne - trzeba powoli zmniejszac dawke danego leku w tym typie lekow ktore biore. Szkoda ze to nie jest jak z kodeina badz tramalem ze odstawia sie lek i do widzenia - wtedy nie meczylabym sie tak tylko przeszla na nowy lek od razu ale niestety nie moge tak postapic.
Pogodnych Swiat Madziu i duzo zdrowka abys pokonala swja chorobe - buziaczki.
Gosiaczku przykro mi,że ty nadal się tak męczysz.Cóż ja ci mogę napisać.....chciałabym ci życzyc przede wszystkim Wesołych świąt zdrówka i jeszcze raz zdrówka.
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Zdrowych i pogodnych swiat Gosienko i dziekuje ze jestes .... zdrowka i zeby bocian pojawil sie u Ciebie jezeli nadal pragniesz malenstwa w domku :****
Hej Gosik, mam nadzieje, ze bylas na zakupach i jednak cos sobie upichcilas na swieta. Ja ci zycze chwil bez bolu, poprawy twojego gardla oraz super relaksu przy twoim akwarium Oby nowy lek zadzialal na ciebie nie dajac juz tak dokuczliwych skutkow ubocznych jak ten obecny. Duzo odpoczynku i duzo radosci dla ciebie slonce. Badz zawsze taka jaka jestes teraz i nigdy sie nie zmieniaj, bo jestes naprawde wspaniala Caluje mocno i jutro klikne zyczenia na skype. Buzka.
Hej Sloneczko Nie poszlam na zakupy bo pogoda zaczela byc pochmurna ale upieklam ciasto, zrobilam salatke (tunczyk, kukurydza i papryka plus majonez) oraz posprzatalam reszte mieszkanka. Nie mam juz sil i czuje bol troszke wiec po nakarmieniu rybek oddaje sie odpoczynkowi i relaksowi - zamierzam poogladac moj ulubiony serial na laptopie a pozniej moze cos poczytac i posluchac muzyki. Jutro bede na skypiku by i Tobie zlozyc zyczonka :****
To super, ze chociaz troche udalo ci sie zrobic. Jestem pewna, ze ciasto ci wyszlo wspaniale i w ogole, ze wszystko jest smaczne. Zycze udanego obzerania sie przy twoim ulubionym serialu, lub muzyczce. Przekaz pozdrowienia dla rybek, bo sa naprawde slodkie. Do zobaczenia na skype. Pa
Ciesze sie ze chociaz tyle udalo mi sie zrobic bo i tak nie wiedzialam czy uda sie ze sprzataniem i do tego jeszcze zdazylam zrobic pranie wczoraj.
Ciasto jest przepyszne - uwielbiam piernik Obiecuje ze pozdrowie rybki i ciesze sie ze bardzo Ci sie podobaja maluszki i mialas szanse zobaczyc je na kamerce jak sobie plywaja
Dzis jeszcze gardlo daje znac o sobie i czuje sie obolala po wczorajszych pracach wiec bede znow wypoczywac.
Gardlo juz jest ok i to mnie bardzo cieszy. Jednak po zmniejszeniu dawki leku bole narzadow rodnych oraz promieniujacy bol do dolnej czesci plecow powrocily ponownie co utrudnia mi funkcjonowanie
Staralam sie sporo wypoczywac podczas swiat gdyz czeka mnie powrot do pracy i bede sie meczyla jeszcze kilka dni z tym bolem.