Drożdżowe
Drożdżowe
Donias zgodnie z prośbą o drożdżowe-bardzo proszę...
Podaję dwa przepisy z których korzystam
Drożdżowy
1 kg mąki
1 jajko
15 dag cukru
12 dag margaryny
380 ml wody/może być mleko
sól
drożdże : 4-6 dag ciasto lekkie
6-8 dag ciasto z owocami
10 dag ciasto ciężkie(rolada,pizza)
Mąkę wsypać do miski,na środku zrobić dołek.Pokruszyć drożdże,dodać trochę ciepłej wody i cukier.Delikatnie zamieszać (nie mieszać mąki )i odczekać aż zaczyn wyrośnie.W między czasie rozpuścić margarynę.Po wyrośnięciu zaczynu dodać margarynę i resztę składników.Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowy z kruszonką
Ciasto:
3 szkl.mąki
5 dag drożdży
7/8 szkl.mleka
5 jajek
1/3 margaryny
cukier waniliowy
1/2 szkl.cukru
szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,połowę cukru i 1/3 mąki.Dobrze wymieszać i odstawić.Po wyrośnięciu dodać resztę jajka(jajka nie mogą być zimne,czyli prosto z lodówki),cukier waniliowy,roztopioną margarynę,sól,cukier.Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
1/6 margaryny lub masła
3 łyżki cukru
Składniki zagnieść.
Drożdżowe ciasto po wyrośnięciu przekładamy do foremki i odstawiamy znów do wyrośnięcia.Pieczemy w 180'
Podaję dwa przepisy z których korzystam
Drożdżowy
1 kg mąki
1 jajko
15 dag cukru
12 dag margaryny
380 ml wody/może być mleko
sól
drożdże : 4-6 dag ciasto lekkie
6-8 dag ciasto z owocami
10 dag ciasto ciężkie(rolada,pizza)
Mąkę wsypać do miski,na środku zrobić dołek.Pokruszyć drożdże,dodać trochę ciepłej wody i cukier.Delikatnie zamieszać (nie mieszać mąki )i odczekać aż zaczyn wyrośnie.W między czasie rozpuścić margarynę.Po wyrośnięciu zaczynu dodać margarynę i resztę składników.Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowy z kruszonką
Ciasto:
3 szkl.mąki
5 dag drożdży
7/8 szkl.mleka
5 jajek
1/3 margaryny
cukier waniliowy
1/2 szkl.cukru
szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,połowę cukru i 1/3 mąki.Dobrze wymieszać i odstawić.Po wyrośnięciu dodać resztę jajka(jajka nie mogą być zimne,czyli prosto z lodówki),cukier waniliowy,roztopioną margarynę,sól,cukier.Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
1/6 margaryny lub masła
3 łyżki cukru
Składniki zagnieść.
Drożdżowe ciasto po wyrośnięciu przekładamy do foremki i odstawiamy znów do wyrośnięcia.Pieczemy w 180'
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Re: Drożdżowe
mnie sie drozdzowe jeszcze nigdy nie udalo
Twoje przepisy wydaja sie proste i latwe w przygotowaniu
Myslisz, ze jesli ktos nie ma wprawy w drozdzowce powinien sie samodzielnie za nia brac?
Nie wiem czy ryzykowac
Moze poprzestac na ciastach z proszkiem do pieczenia lub soda, bo one rzeczywiscie jakos mi sie udaja
b.lubie drozdzowe ciasto, moze wlasnie dlatego, ze nie potrafie go samodzielnie upiec 

Szczerze powiem,że ja nie mam problemu z drożdżowym.Z przepisu pierwszego robię wszystko,od bułeczek,cebularzy po pizzę.Radzę spróbować może akurat się uda.Jak coś służę pomocą...vwd pisze:mnie sie drozdzowe jeszcze nigdy nie udaloTwoje przepisy wydaja sie proste i latwe w przygotowaniu
Myslisz, ze jesli ktos nie ma wprawy w drozdzowce powinien sie samodzielnie za nia brac?
Nie wiem czy ryzykowac
Moze poprzestac na ciastach z proszkiem do pieczenia lub soda, bo one rzeczywiscie jakos mi sie udaja
b.lubie drozdzowe ciasto, moze wlasnie dlatego, ze nie potrafie go samodzielnie upiec
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
-
- Ekspert
hercik, mam do Ciebie pyt. Czy potrafisz zrobic taki sernik na zimno, w kt. do Danonkow daje sie galaretke i wychodzi jakby rozowa lub cytrynowa pianka?... jadlam wczoraj takie cisto z truskawkami i b.mi smakowalo
chcialabym takie zrobic, ale pojecia nie mam jakich uzyc proporcji i jak sie do tego zabrac
Moze Ty sie orientujesz?

Jasne.Ja kupuję ser w wiaderku 1 kg.Rozpuszczam 2 galaretki (np.truskawkowe) w 1/2 litra wody.Ostudzoną dodaję do sera.Tortownicę wykładam okrągłymi biszkoptami.Gdy ser zastyga wylewam go na biszkopty,układam np.truskawki.lekko wciskając je w ser.Kiedy ser stężeje wylewam galaretkę(1 szt.).Pamiętajmy,że latem można do galaretki dodać mniej wody(nie 1/2 litra a np.450 ml ) dla pewności dobrego stężenia galaretki.Prosty i szybki serniczek 

-
- Ekspert
Dzieki
Upieklam tradycyjne ciasto
ale ten Twoj przepis wykorzystam na pewno
dzieki za info
Wiedzialam, ze na Ciebie moge liczyc 

No to kolejny przepis na drożdżowe
-0,5 kg - 0,6 kg mąki
-0,5 kostki drożdży (50g)
-1 jajko
-6 łyżek cukru
-1 szklanka mleka
-szczypta soli
-2-3 łyżki wody
-3 łyżki masła roztopionego
Dowolne owoce,lub dżem
Kruszonka:
-4 łyżki mąki
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła lub margaryny
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach.

-0,5 kg - 0,6 kg mąki
-0,5 kostki drożdży (50g)
-1 jajko
-6 łyżek cukru
-1 szklanka mleka
-szczypta soli
-2-3 łyżki wody
-3 łyżki masła roztopionego
Dowolne owoce,lub dżem
Kruszonka:
-4 łyżki mąki
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła lub margaryny
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach.