Forum Pierwszego Polskiego Portalu Endometriozy - endometrioza.org
Forum dla osób chorych na endometriozę i adenomiozę. Baza wiedzy dotycząca endometriozy, grupa wsparcia, porady. Miejsce w sieci dla kobiet chorych na endometriozę - a w tym: endometrioza, laparoskopia, zrosty, marker ca-125, niepłodność, torbiele
karolina794 pisze:Jeżeli chodzi o Visanne i samopoczucie fizyczne to rewelacja,endo przebywa aktualnie na urlopie Dopóki świeci słonce to psychika też mi nie siada
to super wiesci Karolinko - abys czula sie tak wspaniale jak najdluzej
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Witajcie.
Karolinko gratuluje i zyczę samych szczęśliwych dni!
Wczoraj byłam u swojego gina ale na standardowym badaniu.Niby "na oko"wszystko dobrze.Przepisał mi czwarte opakowanie Visanne(do końca trzeciego opak.zostało mi jeszcze 5 tabletek).W środę bedę mieć dokładne USG ale lekarz i tak stwierdził że operacja raczej mnie nie ominie(laparotomia)bo mało prawdopodobne aby Visanne cudownie usunęło mi całkowicie torbiele 5 cm i zrosty...a przepisał mi te tabletki aby zmniejszyc ogniska endo i torbiele(o ile podziała to leczenie)później operować no i starania o dzidzie.
Boję się operacji tez z tego względu że mam uraz kręgosłupa dolny odcinek i co jakis czas mi sie ten uraz odnawia(tak jak tydzien temu)ból niesamowity i wtedy tylko leki i leżenie plackiem a jak "chodzę"o ile w ogóle uda mi samej iść to zgarbiona prawie do ziemi i wykrzywiona jak staruszka!:(...hmmm a to nie ułatwia dochodzenia do siebie w szybkim tempie.Ale dobrej myśli trzeba być zawsze chociaż ostatnio tylko beczę jak dziecko.
Pozdrawiam.
hej! z tym beczeniem cos trzeba zrobic! juz ktoras z kolei kobietka pisze ostatnio o beczeniu...
lauretko, nie mysl w czarnych barwach dlaczego ma Cie bolec kregoslup akurat po operacji?! mysl, ze na pewno tak nie bedzie!
pzdr. mocno i sciskam
Cześć Dziewczyny. Kończę brać 5 opakowanie V i plamienia, które niegdyś występowały częściej prawie ustały. HSG przeszłam pozytywnie. Z uwagi na budowę i ciągłe coś co u mnie wyskakuje, brak mi czasu na cokolwiek i kasy też. Zastanawiam się czy jest sens brać to ostatnie opakowanie V. Receptę mam wypisaną, ale nie wiem czy ją wykupić.
Dziś poczytałam sobie na teamt V i przeważnie V zaleca się przyjmować 3-6 miesięcy. Dolegliwości endo po odstawieniu V są mniej dokuczliwe i życie jest łatwiejsze.
Ponadto tak sobie układam wszystko w głowie, odnośnie edno i ostatnich przeżyć. I przypomniało mi się, że jak byłam w szpitalu na HSG, to lekarka która mnie badała (nie moja, a ta z zezem) to stwierdziła, że ona nie widzi, żadanych oznak endo u mnie. Zdziwiła mnie, nie wiem zatem czy to prawda czy nie? Ale takie stwierdzenie z jej ust padło. Do mojej lekarki jestem umówiona na sierpień i naprawde nie wiem co mam robić. Ostatnio jak byłam u niej na usg 2-05 też nie stwierdziła nic u mnie.
Poza tym słyszałam, że jak przejdzie się przez HSG i jajowody okażą się drożne to warto jak najszybciej starać się o dzidzię i chyba tak zrobię własnie. Zatem mam jeszcze 3-4 tabletki i kończę kurację. Wydaje mi się, że tabletki ile mogły mi pomóc tyle mi pomogły i kolejny miesiąc nie będzie mial żadnego wpływu na moją sytuację.
Chyba tak, boję się, ale czuję, że tak powinnam zrobić i jeszcze kilka dni a będę musiała nosić podpaskę w pogotowiu, bo nie wiadomo kiedy nadejdzie dzień okresu.
Mam nadzieję, też mnie przeraża to codzienne branie tabletek, bez znaczenia dla organizmu to nie jest. Poza tym kasa i chęć wrócenia do normalności motywują mnie by podjąć ten krok. Prawie 200 złpiechota nie chodzi.
Aldonko na dzień dzisiejszy nie ma badań potwierdzających ile mozna lub trzeba stosować Visanne.Ja jestem tego dobry przykładem,biorę ją juz od listopada i będę brała na pewno dalej.Uwierz mi,że u mnie w czasie krótkiej przerwy w stosowaniu endo baaardzo szybko sie odezwała.
Gdzie są dzieci tam blisko do gwiazd *************
Trzymam kciuki za Was
a Ty Aldonko skoro zamierzasz starac sie o dzidzie i masz drozne jajowody to moze warto podjac taka decyzje. Karolinko mam nadzieje ze V zagluszy u Ciebie endo na powrot zeby nie miala nic do powiedzenia
Gdzieś wyczytałam, że V można brać do 1,5 roku, ale ten lek jest cały czas testowany na nas, zatem pewnie jest to tylko jakiś przybliżony termin. Decyzję podjęłam muszę powalczyc o dzidzie i spróbować życ bez V.
Pozdrowionka dla Was
Chętnie bym to robiła, ale ostatnio w pracy mam młyn, jeszcze cały czas wypadały mi szkolenia a pracę mi rozdzielali po równo. Pomalutku wychodzę z zaległości, ale jak widzę ile tego jest to działam jak maszyna. Skupiam się na jednym i nie zaglądam z neta. Zatem pewnie za tydzień będę siedziała na nacie i opostaram się nadrobić zaleglości.
Myślę o Was
Zaprzestałam brać V i teraz skupię się na staraniach o dzidzię, łatwo pewnie nie będzie ale będę się starała. Czuję się normalnie i nic mi nie dolega. Czekam też na @
Jestem już po trzymiesięcznej kuracji Visanne(mam do wzięcia jeszcze jedno opakowanie).
Miałam powrót endometrialnych torbieli a dokładniej 3 torbielki(5cm,4 cm i 3cm)...1 czerwca byłam na Usg aby sprawdzić czy są postępy w leczeniu...no i SĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zostały mi 2 torbiele 2 cm i 3 cm a ten trzeci zniknął!!!
POPROSTU NIE MOGŁAM SIĘ OPRZEĆ ABY WAM TO POWIEDZIEC!Strasznie sie ciesze i chodź wiem że operacja mnie nie ominie to i tak jestem bardzo bardzo bardzo szczęśliwa!!
Czułam że Visanne mi pomoże i pewnie pomoże jeszcze wielu dziewczynom takim jak ja.
Lauretto to wspaniale wiadomosci i ciesze sie razem z Toba ze Visanne zdzialalo cuda u Ciebie i doprowadzilo do tak fantastycznych rezultatow - mam nadzieje ze za miesiac torbiele beda jeszcze mniejsze lub calkowicie znikna. Powodzenia w leczeniu
Powinnaś najeść się porządnej porcji lodów czekoladowych a nastrój na pewno Ci się poprawi, po takich wieściach nie powinnaś się już smucić. Wyczaruj słońce w swoim sercu, zrób to dla nas i dla siebie przede wszystkim
Zrobie to kochane babeczki dla Was i dla siebie!:)
I życzę Wam z całego mojego "słonecznego" serduszka pełnego nadziei,oby Wam się udało to,do czego dążycie i śle Wam mają pozytywną energię a mam jej ostatnimi dniami BARDZO WIELE!!:)dosłownie jakby mnie ktoś zaczarował;)...w takim też razie ja czaruję pozytywnie Was
Ja bralam Visanne przez 4 miesiace, niesamowita poprawa, jajniki czysciutkie, zero torbieli. Teraz czekam na miesiaczke, kolejna konsultacje i zaczynam starania o bebjbika
Lepiej zalowac ze cos sie zrobilo, niz zalowac ze sie nie sprobowalo.