witajcie

Jesteś nowy na forum? Zacznij od wpisu tutaj! Przedstaw się, a my Cię przywitamy i pokierujemy dalej.
agachod1
Ekspert

Re: witajcie

Post autor: agachod1 »

Nie przejmuj sie Gosiu. Niektorzy ludzie sa jacy sa i nie zmienisz tego. Wiem, ze to co powiem zabrzmi troche okrutnie, ale tak naprawde nigdy do konca nie wiesz jaki ktos jest, dopoki nie dotknie cie cos zlego i nie bedziesz potrzebowac pomocy. Niektorzy ludzie pomagaja nam, bo chca zrobic dobre wrazenie na otoczeniu, inni robia to z litosci, drudzy nie potrafia odmowic...kurcze tak naprawde to dzisiaj trudno jest trafic na dobrego czlowieka, ktory gotowy jest ci pomoc tak po prostu z zyczliwosci, z bezinteresownej sympatii. Ale ty masz wokol siebie wiele zyczliwych ci osob i mam nadzieje, ze bardzo zadko trafiaja ci sie tacy ludzie, jak opisalas. Mnie w zyciu niestety takie osoby trafialy sie czesciej i moze dlatego jestem teraz bardziej ostrozna. Boje sie, ze kiedy znowu komus zaufam, to zostane wykorzystana. Zawsze lubilam pomagac ludziom, sprawiac im radosc. Niestety wiekszosc ludzi nie czula potrzeby by mi sie zrewanzowac chocby zwyczajnym gestem i wykorzystywala mnie ile sie da. Wszyscy wiedza, ze uklady w jedna strone nie maja sensu. Teraz nie mam przyjaciol, bo nie chce znow trafic na czlowieka, ktory mnie wykorzystuje myslac, ze jak jestem dobra, to jestem glupia.
Ciesze sie, ze mimo tego iz jestes sama, tak swietnie sobie radzisz. Podziwiam cie za to jaka jestes silna i za to, ze mimo bolu i poczucia samotnosci, nigdy sie nie skarzysz. Wiedz jednak, ze kiedy nadejda gorsze dni, mozesz powiedziec mi co cie gryzie, a ja postaram sie zabrac od ciebie cale przygnebienie, a zamienic je na usmiech i wiare w to, ze bedzie dobrze. Pozdrawiam cie slonce i zycze dobrej nocy. :D
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Post autor: gosiak76 »

Dziekuje Aga i bede pamietac o tym - najczesciej zwierzam sie dziewczynom z grupy wsparcia a szcegolnie daje znac Marice co u mnie sie dzieje gdyz ona jest mi najblizsza w obecnej sytuacji. Bede pamietac rowniez o Tobie i dziekuje za Twoj wspanialy gest.
Wiem ze rozmowy pomagaja i chce zebys wiedziala ze zawsze mozemy porozmawiac nawet wtedy gdy Ciebie bedzie cos gnebilo - jestem na wyciagniecie reki (skype, telefon lub czat na forum) :)
Dzieki za wsparcie - buziaki :)
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
agachod1
Ekspert

Dzieki Gosienko. Dobrze wiedziec, ze w razie czego moge na ciebie liczyc. Ja mam czasem ciezkie chwile, ale nie chce bez przerwy cie obarczac kazda pierdola. Wiem, ze niektore sprawy troche wyolbrzymiam i mysle, ze to przez Visanne. Wiem, ze tobie nie jest lekko i dlatego nie chce obciazac cie moimi zwierzeniami. Dziekuje ci jednak za mily gest i bardzo sie ciesze, ze cie poznalam, bo jestes naprawde super osoba. Napisz co u ciebie. Jak sie czujesz? Jak humorek? Jak zima w Angli, bo u nas mroz jak diabli. Buzka. :D
Awatar użytkownika
EveLondon
Ekspert

Post autor: EveLondon »

Hej kochana strasznie sie stesknilam!! a tu widze ze cie spotkala nie mila sytuacja! jakze ja to znam! chocby przyklad mojej "przyjaciolki" jak dobrze to dobrze a jak zle to s... aaa szkoda slow na takich ludzi... podobna sytuacje mialam z kuzynostwem MIska obwiniali mnie ze on nie chce do nich przyjezdzac ze odcielam go od rodziny a nie widzieli jak go rania swoimi glupimi tekstami, traktowali go jak glupka dlatego nie chcial sie z nimi spotykac, ja sie nie odzywalam bo wiedzialam ze to on musi powiedziec tylko bralam wine na siebie az pewnego dnia wygarnal wszystko i teraz zyjemy ze soba lepiej niz kiedykolwiek wrecz staja za mna jak misiu nie chce sprzatac albo cos marudzi hehe pamietaj ze zle rzeczy wyczynione drugiemy lubia wracac i oni odczuja na swojej skorze jak to jest przyjemnie! a tak poza tym jak sie czujesZ? bole nadal silne? czytalam ze chcesz spytac o silne srodki przeciwbolowe, powiem ci ze ja po operacji zoladka dostalam tramadol i to jest silny lek nie wiem czy go mialas. Sciskam cie mocno :*:*
"Ból jest jak tkanina. Im jest mocniejszy, tym więcej jest wart..."
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Ewelinko ja nie chce pytac o silne srodki tylko rozmawialam na ten temat z moja pielegniarka kliniczna i powiedziala ze skoro co-codamol (jest na tym samym poziomie co tramadol) nie spelnia swej roli gdyz bol powraca po 2,5 - 3 godzinach czasu a lek kolejny moge wziac po 4-6 godzinach to oznacza ze lek jest zbyt slaby i powiedziano mi ze moze byc tak ze w zaleznosci od wynikow rezonansu moga mnie przesunac na silniejsze srodki przeciwbolowe abym czula sie bardziej komfortowo.
Bole sa nadal silne i mam pobudki w nocy spowodowane tym bolem oraz potrzeba pojscia do toalety - spie z termoforem i jak tylko cieplo goracej wody oddchodzi to budze sie z powodu bolu.
Z GP chce porozmawiac na temat dodatkowych lekow przeciwbolowych ktore moglabym brac w raz z co-codamolem w momencie kiedy nie moge wziac co-codamolu jeszcze a potrzebuje leku (oczywiscie nie moga to byc zadne leki przeciwzapalne gdyz bede miec problem z jelitem gdyz powroci mikroskopowe zapalenie jelita powodujace biegunki). Wiem ze bede miec Movicol - ma mi pomoc rowniez ale ni dziala przecwibolowo a jedynie spowoduje ze stolce beda ladnie uformowane i nie bedzie zaparc.
A co do tych osob - nie chce juz do nich wracac bo szkoda slow rzeczywiscie - mam przyjaciol z ktorymi wole spedzac czas niz takich pseudo przyjaciol (zaprosili mnie na wigilie i swieta i bylo wszystko ok - no ale sie okazalo jak to jest naprawde).

Aga nie jest tak zle z pogoda bo w ciagu dnia jest ostatnio dosc ladnie i slonecznie - wieczorem temperatura osiaga max - 5 wiec nie sa to az tak wielkie mrozy. Dzis w pracy musialam sobie usiasc gdyz bole dawaly sie we znaki i trzymalam sie reka ponizej brzuszka w okolicy narzadow rodnych a szczegolnie prawego jajnika - jestem 3 dni po @ z odstawienia wiec tak jak mowilam ze albo mam nawrot choroby albo zrosty - rezonans wykaze co sie dzieje juz wkrotce. Jezeli bede miec zabieg to wypoczne sobie w domku - jezeli czeka mnie jakiekolwiek dodatkowe leczenie to bede ustala tez z lekarzem czy moge chodzic do pracy czy lepiej zebym byla w domku przez ten okres i wrocila po leczeniu. W pracy poruszylam rowniez ten temat z supervisorem ze jak bede miec leczenie to bede rozmawiac z lekarzem czy moge dalej pracowac - supervisor powiedzial mi zebym sie tym nie przejmowala i ze wszystko bedzie dobrze nawet w takiej sytuacji. Przynajmniej w tych kwestiach bede miec wsparcie a to sie bardzo liczy.
Awatar użytkownika
hercik17
Ekspert

Post autor: hercik17 »

Gosiu kochana u ciebie -5 a u mnie -20 :D :D :D ale wracając do ciebie,to ciekawa jestem kiedy wreszcie ci koś pomoże i nie będzie bolało.Oby to jak najszybciej się wyjaśniło wszystko.Przesyłam dużo ciepła i uścisków
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Gosienko na 16 lutego mam zaplanowany rezonans magnetyczny - wtedy sie okaze co sie dzieje w srodku i jak to wszystko wyglada. Mysle ze tak czy siak moze zakonczyc sie to kolejnym zabiegiem ale czas pokaze i po powrocie z urlopu bede wiedziala cos wiecej.
Awatar użytkownika
EveLondon
Ekspert

Kochana doskonale rozumiem ze nie chcesz silniejszych juz te poziomu tramadolu sa bardzo silne! dobrze by bylo jakbys mogla stosowac pomiedzy jakies lzejsze tyle zebys nie przyjmowala za duzo paracetamolu ( z tego co sie orientuje kazdy srodek przeciwbolowy ma w sobie paracetamol) bo szybko przedawkowac mozna. ale trzymam kciuki by znalezli rozwiazanie no i trzymam kciuki za rezonans! sciskam mocno :*
agachod1
Ekspert

Hej Gosienko. Ja tez trzymam kciuki za to, zeby w koncu lekarze usuneli przyczyne twoich boli, a nie leczyli cie tylko objawowo. Caluski dla wszystkich, trzymajcie sie. :D
Lilla23
Ekspert

Post autor: Lilla23 »

Gosiu, świetnie rozumiem Twoje rozżalenie wywołane sytuacją z koleżanką. Myślę, że problem leży między nią, a jej facetem, a Ty posłużyłaś mu po prostu za pretekst. Nie powiem, żebyś się nie przejmowała, bo takie zdarzenia naprawdę dają nam po d... Ale niestety, czasami tacy bywają ludzie. Wiem coś o tym, bo ostatnio zawiodłam się na paru osobach, na które myślałam, że mogę liczyć. Dobrze, że masz koło siebie inne osoby, z którymi możesz pogadać i na których można polegać. W naszym stanie taka niby drobna rzecz, jak podwiezienie do pracy jest naprawdę bardzo ważna. Ja ostatnie 3 dni jeździłam taksówką, bo miałam takie zawroty głowy, że bałam się prowadzić. Ale dla większości ludzi to kwestia, którą trudno pojąć. Dopóki sami nie znajdą się w potrzebie.
Trzymaj się i życzę jak najmniej bólu!
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

EveLondon pisze:rozumiem ze nie chcesz silniejszych juz te poziomu tramadolu sa bardzo silne! dobrze by bylo jakbys mogla stosowac pomiedzy jakies lzejsze tyle zebys nie przyjmowala za duzo paracetamolu ( z tego co sie orientuje kazdy srodek przeciwbolowy ma w sobie paracetamol) bo szybko przedawkowac mozna.
Nie kazdy lek ma paracetamol w sobie - ale faktycznie nie moge przyjmowac juz wiecej leku z paracetamolem dodatkowo gdyz co-codamol go zawiera i dawke mam tak ustalona ze dobowa ilosc jest juz okreslona w taki sposob jakbym brala sam paracetamol. Sa leki przeciwzapalne ktore nie maja paracetamolu - ale sek w tym ze ich nie moge brac ze wzgledu na problem z jelitem. Jedyne mocniejsze leki na ktore moga mnie przesunac to leki przeciwbolowe na bazie opioidalnej czyli pochodne morfiny. Dziekuje za troske Slonko :***

Lila ja u nich spedzilam swieta i bylo wszystko ok - z nia rozmawiam w pracy ale jego nie zamierzam spotkac ani nawet rozmawiac. Skoro ma problem to niech rozwiaze go sobie w domu - wiem ze jestem pretekstem ze on musi wstawac i czekac pozniej - on odwozil swa zone - nie bede plakac nad tym ale kiedys moze sie rola odwrocic ze beda cos chcieli.

Aga mam nadzieje ze juz wkrotce bedzie wiadomo co jest i zostanie to usuniete aby bylo coraz lepiej.
Awatar użytkownika
EveLondon
Ekspert

hej kochana no tak sa jakies leki ktore tego paracetamolu nie maja. jednak dobrze by bylo zeby znalezli rozwiazanie inne niz pochodne morfiny bo jak bylam w szpitalu to widzialam kobiety ktore robily awanture ze chca morfine - chyba byly juz od niej uzaleznione, to sa leki ktore mimo ze pomagaja to potrafia szkodzic. ja po operacji mialam podlaczona specjalna maszyne z morfina ze moglam co 2 minuty klikac i wpuszala morfine moj system i powiem ci bardzo zle na nia reagowalam. Wtedy nie mialam posilku dobre 6 tyg moze to byl powod ale jak klikalam to czulam niesamowity bol zoladka ze az plakalam i oczywiscie nikt nie wierzyl no bo przeciez jak ... morfina to najsilniejszy lek przeciwbolowy nie moze powodowac bolu, chcialam zeby usuneli mi ta maszyne ale nikt nie sluchal, ktoregos dnia zaczelam miec strasznie silne bole i zawolalam pielegniarke i mowie ze chce cos przeciwbolowego, chociaz paracetamol w kroplowce ( o dziwo mi pomagal nawet na silne bole) ale on ze ja mam morfine i cos tam... wziela ten przycisk i kliknelam dostalam takie bolu ze az oszalalam, zaczelam krzyczec, plakac i chcialam wyrwac sobie maszyne. na drugi dzien przyszla grupa ktora zajmuje sie pacjentami z morfina i mowie ze ja tego nie chce niech to zabiora i to zabrala bez zbednych slow. wiem ze pochodne to jeszcze nie morfina ale mimo wszystko jesli je dostaniesz to uwazaj na siebie! sciskam :*
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Ewelinko obiecuje ze bede uwazac - pewnie wysla mnie do kliniki leczenia bolu gdzie ustala wszystko co mam brac i kiedy - ale jak powiedzialam ze najpierw rezonans zeby wiedzieli co jest grane.
Widze ze w Twoim przypadku to reakcja organizmu nie byla zbyt ciekawa - ja mialam morfine po laparoskopii w szpitalu w Anglii i nie mialam takich reakcji. Jedynie pozniej dostawalam inne leki w tabletkach i domiesniowo - jak lek przestawal dzialac to mialam pobudke z bolu i wolalam pielegniarki o kolejne leki przeciwbolowe po ktorych zasypialam. Wtedy wlasnie nie wypuscili mnie ze szpitala bo mialam bole ktore lepiej bylo kontrolowac w szpitalu niz zebym byla sama w domu.

25 i 26 lutego bedzie profesor od badan genetycznych w moim miescie - moja mama z nim dzis rozmawiala bo byl rowniez w klinice i zaprosil mnie zebym przyszla na testy genetyczne w tych dniach. Ciesze sie bo bede wiedziala cokolwiek na ten temat nareszcie - moze nie do konca gdyz moze wykazac ze testowane geny sa ok ale to niie oznacza ze nie ma genu zmutowanego ktory nie zostal sprawdzony.
agachod1
Ekspert

Hej. Slyszalam kiedys, ze morfina powoduje zaparcia. Mam nadzieje, ze ty Gosiu nie bedziesz musiala zbyt dlugo przyjmowac tych mocniejszych lekow. Moze w koncu ten rezonans pokaze co powoduje u ciebie tak silne bole. Pozdrawiam cieplo i zycze duzo usmiechu. :D
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Zanim pojde na mocniejsze leki ktore sa pochodnymi morfiny to zaczekaja na to co pokaze rezonans tak jak mowisz. Buziaki :***
agachod1
Ekspert

Trzymam kciuki zeby wszystko sie wyjasnilo. Buzka. :D
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Na razie pozostaje mi wypoczynek wtedy kiedy moge to robic aby dolegliwosci troszke odpuscily.
agachod1
Ekspert

Jak sie dzis czujesz Gosienko? Troche lepiej? Ja czuje sie dobrze i juz prawie nie boli mnie brzuch. Moze pozniej spotkamy sie na skype. Caluski.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

U mnie jest roznie ale poki wypoczywam i biore przeciwbolowe to jest w miare dobrze.
Postaram sie byc troszke pozniej na skypie - moze okolo 18.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Jutro wybieram sie do lekarza ogolnego po leki ktore zasugerowal mi gastroenterolog oraz po leki przeciwbolowe na okres urlopowy a takze leki wspierajace okres kiedy bole wracaja a nie moge jeszcze wziac lekow przeciwbolowych ktore posiadam jak rowniez nie moge wziac lekow przeciwbolowych przeciwzapalnych bo od razu powroce w stan mikroskopowego zapalenie jelita i zaczna sie ponownie stany biegunkowe a tego jednak nie chce.
agachod1
Ekspert

Zycze ci powodzenia jutro u lekarza. A jak sie dzisiaj czujesz? jak samopoczucie? Caluski. :)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

U lekarza bedzie ok - pewnie beda pytania o wizyte w klinice badania i chirurgii piersi, dostane recepte na leki, porozmawiam o swej sytuacji - to bedzie wszystko.
Dzis jestem zmeczona, mialam bole narzadow rodnych a w szczegolnosci prawego jajnika. Nie stresuje sie jutrzejszym dniem bo nie ma czym - chyba przywyklam do wizyt u lekarzy juz i wiem ze idac tam bede miec badania dzieki ktorym bede mogla lepiej funkcjonowac i wiem ze tej opieki potrzebuje w moim stanie.
Niedlugo sie poloze bo kiepsko spalam ostatniej nocy a rano musze do lekarza.
W sobote na szczescie pojade z kolega do pracy bo bedzie robil nadgodziny - a to z nim przewaznie dojezdzam na rano do pracy - takze jest to duzy plus.
agachod1
Ekspert

Gosienko to super, ze jestes juz spokojna o sobote tylko bardzo mi przykro, ze twoje dolegliwosci znowu sie nasilily. Wypoczywaj wiec sobie przed jutrzejsza wizyta. Pozdrawiam i zycze spokojnej nocy. Buzka.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Ze mna tak to juz jest - bole sa ogolnie stale tylko w zaleznosci od tego co robie sa wieksze - tlumie je tabletkami przeciwbolowymi ktore czasem powoduja ze nie odczuwam bolu a czasem nawet nie chca spowodowac zeby bol minal. No nic - nie bede sie nad tym roztkliwiac i macic sobie tym w glowie - najwazniejsze ze badania przede mna. :***
agachod1
Ekspert

Ktos tu mial sie wczesniej polozyc, bo jutro rano wizyta...hahaha dobrej nocy Gosiu
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Aga polozylam sie wczesniej spac ale czas na forum nie jest zgodny z czasem rzeczywistym. U mnie jest teraz godzina 10.54 z rana a na forum ..... sama zobacz ktora sie wyswietli jak watek bedzie napisany juz :lol:
Co na to powiesz teraz ??? :lol:

Dzis bylam u lekarza ogolnego - przepisal mi Movicol gdyz kodeinazawarta w leku przeciwbolowym co-codeine moze powodowac zaparcia a Movicol ma mi pomoc normalnie sie wyprozniac w tej sytuacji.
Poza tym rozmawialam z lekarzem na temat lekow przeciwbolowych gdyz ostatnio bardzo czesto mam tak, ze dzialanie leku nie jest wystarczajace na okres na jaki powinien dzialac gdyz chcialam cos wziac pomiedzy dozami tego leku zeby zniwelowac moj bol. Oczywiscie z powodu mikroskopowego zapalenia jelita nie moge brac lekow przeciwzapalnych a tylko je moglabym brac pomiedzy dawkami mojego leku. Lekarz przekazal mi ze niestety nie mozna nic z tym zrobic zebym mogla cos brac miedzy kolejnymi dozami co-codamolu - jedynie co moze zrobic w mojej sytuacji to przepisac mi plastry zawierajace morfine. Nie zdecydowalam sie jeszcze na nie gdyz nie wiem jak to wszystko bedzie wygladalo z moim rezonansem - przekazalam lekarzowi ze w przyszlym tygodniu bede miala rezonans magnetyczny narzadow rodnych i w zaleznosci od wyniku podejme decyzje. Lekarz nie mial nie przeciwko temu i zaczeka na moja decyzje wobec tego. W miedzyczasie postaram sie skontaktowac z moja pielegniarka zeby przekazala mi troszke wiecej informacji na temat plastrow zawierajacych morfine.
agachod1
Ekspert

Hej Gosiu. Przepraszam, to mialo byc napisane zartobliwie, a nie tak na serio. Poza tym skonsultowalam godzine i wiedzialam, ze u ciebie jest godzina do tylu.
Mam nadzieje, ze jakos dotrwasz do rezonansu i plastry z morfina nie beda ci potrzebne, chociaz to wszystko zalezy od sytuacji. Na pewno twoja pielegniarka wszystko dokladnie ci wytlumaczy, a ty podejmiesz sluszna decyzje czy stosowac te plastry czy nie. Caluje mocno i wybacz jesli czasem probuje zartowac, a nie bardzo mi to wychodzi. Jak boli to sie wcale nie mysli o zartach. Rozumiem to. Obiecuje, ze teraz juz bede grzeczna... trzymaj sie. :)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Widzialam ze zartowalas Aga i w zart obrocilam to z moimi usmiechami ale dodatkowo dalam przyklad zebys mogla to zobaczyc jak to naprawde jest z tym forum :)
Co do decyzji to rzeczywiscie musze wszystko pukladac w glowie sobie - ale jezeli dadza mi ulge to pewnie na nie przejde. Jest ciezko ale coz trzeba cos robic zeby zyc normalniej. Postaram sie wytrwac do rezonansu na tych przeciwbolowych ktore jeszcze mam - po powrocie z urlopu na pewno bedzie podjeta decyzja co robic skoro poznam wyniki rezonansu. Dzieki za troske i naprawde sie nie gniewam - buziaki :)
agachod1
Ekspert

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D No to sie nagadalam az mnie palec boli od klikania. Caluski!!!!
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Masa usmieszkow - no pieknie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział powitań. Przedstaw się.”