Witajcie

Jesteś nowy na forum? Zacznij od wpisu tutaj! Przedstaw się, a my Cię przywitamy i pokierujemy dalej.
vwd
Ekspert

Re: Witajcie

Post autor: vwd »

Lilla23 pisze:Drugą wizytę u endokrynologa mam za tydzień, niech on już coś wymyśli. Nie będę się doktoryzować za niego
Sluszne podejscie :) musze je tez zastosowac! ;)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Post autor: gosiak76 »

Lilla23 pisze:
gosiak76 pisze:Ale poziom prolaktyny jest w normie - wiec chyba z przysadka jest wszystko ok.
Moja koleżanka miała problemy z przysadką i podwzgórzem, a prolaktynę miała w normie, za to za dużo androgenów.
U mnie prolaktyna jest wyzsza i tez mialam wiecej hormonow meskich - nie mialam gruczolaka przysadki ale wykryto u mnie guza na jajnikach produkujacego nadmiar hormonow meskich - obecnie jestem pod opieka gin. onkologa przez okres najblizszych 5-ciu lat a guz nie byl obojetny klinicznie.
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Lilla23
Ekspert

Post autor: Lilla23 »

Jestem po USG tarczycy - wszystko z nią w porządku. Jeden organ wyeliminowany, trzeba szukać dalej, co mi dolega. Kurcze, to może potrwać, w końcu trochę tych narządów posiadam ;)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Lilla ciesze sie ze z tarczyca jest wszystko w porzadku - przewaznie droga eliminacji lekarze dochodza coraz blizej do tej prawidlowej diagnozy. :)
Lilla23
Ekspert

Kurczę, musiałam odwołać endokrynologa w tym tygodniu, a później pan doktor ma urlop. Zaproponowano mi termin w połowie sierpnia! Tak więc chyba go sobie w ogóle odpuszczę i poczekam na tę wizytę u ginekolog na początku sierpnia. Skoro endokrynolog mi powiedział, że on hormonami płciowymi się i tak nie zajmuje...

Ale jest coś, co mnie niepokoi: już w drugim cyklu na 3-4 dni przed okresem mam plamienia, co mi się wcześniej nie zdarzało. Myslicie, że to może jeszcze jakieś "wspomnienia" po laparo, czy coś innego. To już 4 cykl po operacji.

I tak zupełnie z innej beczki - czemu zamiast "okres", albo "miesiączka" piszecie @? Na forum o takiej chorobie jak endo, to chyba nic wstydliwego mieć okres. Ba, dla niektórych z nas to nawet oznaka zdrowia :)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Lilla23 pisze:Kurczę, musiałam odwołać endokrynologa w tym tygodniu, a później pan doktor ma urlop. Zaproponowano mi termin w połowie sierpnia!
Co sie stalo ze musialas odwolac wizyte - pewnie cos wypadlo i skomplikowalo Ci wszystko. Jezeli ginekolog nie wyjasni Ci problemu to moze poszukaj rzeczywiscie ginekologa endokrynologa - dopytaj sie o takiego lekarze jak bedziesz u ginekologa.
Lilla23 pisze:I tak zupełnie z innej beczki - czemu zamiast "okres", albo "miesiączka" piszecie @? Na forum o takiej chorobie jak endo, to chyba nic wstydliwego mieć okres. Ba, dla niektórych z nas to nawet oznaka zdrowia :)
@ jest to po prostu przyjety skrot na forach jezeli chodzi o okres lub miesiaczke. Szybciej tez sie pisze :)
Lilla23
Ekspert

Tak, tak, idę do tej pani, o której pisałam, na hormonach też się zna. Mam nadzieję :)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

No to wspaniale - mam nadzieje ze wszystko dokladnie Ci wytlumaczy.
Lilla23
Ekspert

Okres - tudzież @ ;) - mi się już skończył, a mnie nadal boli jajnik. To już 4 cykl po operacji, minęło 2,5 miesiąca, a ja cały czas go czuję. Miałam na nim 2 torbiele, więc pewnie nieźle ucierpiał po laparo, ale mógłby wreszcie się uspokoić. Też tak miałyście? Kiedy to przejdzie? Nie wiem, czy iść jeszcze do gina przed tą wizytą planowaną na początek sierpnia, czy poczekać. Nie chcę panikować, ale z drugiej strony... hormony mam szalone, plamienia, nieregularne cykle. Może to się samo uspokoi?
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Lilla23 pisze:po operacji, minęło 2,5 miesiąca, a ja cały czas go czuję. Miałam na nim 2 torbiele, więc pewnie nieźle ucierpiał po laparo, ale mógłby wreszcie się uspokoić.
Ja takze odczuwam jeszcze moj jajnik chociaz wiem ze na nim nic nie ma bo maialm wykonany rezonans magnetyczny - prawdopodobnie jeszcze szaleje po laparoskopiach bo w moim przypadku mialam az dwie w odstepie 2 miesiecy jedna po drugiej. Najpierw usunieto guza a pozniej znow byl ruszany podczas laparoskopii wykonywanej przez gin. onkologa wiec moze tak byc ze jajniki szaleja. Tez duzo bym dala zeby sie uspokoil i bylo tylko lepiej. Mam nadzieje ze sie tego doczekamy jak najszybciej :)
Lilla23
Ekspert

Tak Gosiu, zabrzmi dziwnie, ale naprawdę z utęsknieniem czekam, aż będę miała normalne bóle okresowe ;) I przestanę czuć jajnik w międzyczasie. Teraz raz na jakiś czas szarpnie mnie tak niespodziewanie, że aż podskakuję na krześle. I to niezależnie od fazy cyklu.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Ja z utesknieniem czekam na @ chociaz wiem ze bede narzekac jak wroci - a moze nie :) Mam nadzieje ze unormowane beda u Ciebie hormony i wszystko powroci do normalnosci.
Lilla23 pisze:naprawdę z utęsknieniem czekam, aż będę miała normalne bóle okresowe ;)
a moze nie bedzie tych bolow - zycze aby tak bylo :)
Lilla23
Ekspert

Powtórzyłam badania hormonów w innej fazie cyklu i teraz jest ok. Cieszę się oczywiście, ale jakieś to dziwne, że za pierwszym razem były takie zawirowania. Niestety, mimo że mineło już 3 miesiące od laparo, jajnik dalej boli i to czasami porządnie. Wizyta u lekarza dopiero za 2 tyg. i trochę się boję, że może znowu się z tym jajnikiem coś dzieje niedobrego (odpukać). Za tydzień powinnam mieć okres, więc zobaczę, co będzie się wyrabiało tym razem.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Od mojej laparo minely juz 5 miesiecy i nadal odczuwam bole ale ogolnie nic sie u mnie nie dzieje - mam nadzieje ze te bole nie wiaza sie z zadna powazna dolegliwoscia. Zycze aby podczas kontroli wszystko sie wyjasnilo a Ty zebys byla spokojniejsza.
Czy stosujesz jakies leki ???
Super ze badania hormonow wyszly dobrze - jednak mimo wszystko wez ze soba obydwa wyniki i skonsultuj z lekarzem zeby dowiedziec sie od czego powstac mogly te zawirowania.
Lilla23
Ekspert

Nie, nie dostałam żadnych leków. Koleżanka, która miała torbiel endometrialną od razu dostała wybór - albo natychmiast ciąża, albo leki. Urodziła dziecko i momentalnie dostała leki. Mi nic nie dali. Nie wiem, czy dlatego, że tak wszystko u mnie ok, czy to kolejny przykład olania sprawy. Choć oczywiście lekomanką nie jestem i wolę nic nie łykać ;)
A co do tego bólu - uspokoję się dopiero, jak mi zrobią USG i powiedzą, że na jajniku nic nie ma.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

To jest zrozumiale ze bedziesz spokojniejsza po zrobieniu USG - wcale Ci sie nie dziwie. Bedziemy czekac na wiadomosci od Ciebie - dziwne tylko ze w przypadku zdiagnozowania endo zaden lekarz nie wspomnial nic o leczeniu zeby wszystko sie uspokoilo.
Lilla23
Ekspert

gosiak76 pisze: dziwne tylko ze w przypadku zdiagnozowania endo zaden lekarz nie wspomnial nic o leczeniu zeby wszystko sie uspokoilo.
Wiesz co Gosiu, mnie już nic nie zdziwi. Hormony też powinnam mieć wcześniej zbadane, bo np. za wysoki poziom testosteronu może się przyczyniać do rozwoju endometrium. Że już o wpływie hormonów na powstawanie torbieli nie wspomnę. Zresztą lekarze mogli uznać, że skoro endo było w postaci torbieli, a ta została usunięta, to nie ma czego leczyć? Nie wiem. Pójdę do tej lekarki z całą długą listą pytań i wątpliwości. Mam nadzieję, że mi wszystko wyjaśni.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Lilla dobre posuniecie - oni powinni to wszystko sprawdzic - usuniecie samej torbieli nie rozwiazuje problemu chyba ze trafilas na lekarza ktory usunal torbiel a o endo nie mial bladego pojecia ze mimo wszystko powinnas byc dalej leczona by to nie wrocilo. Super ze przygotowujesz sobie liste pyta - i pamietaj nie daj sie zbyc tylko wnikliwie pytaj - lekarze sa po to by udzielicc odpowiedzi i dac wskazowki w dalszym postepowaniu.
Lilla23
Ekspert

I znowu to samo, co miesiąc temu - 27 dzień cyklu, a ja mam plamienia i jajnik boli coraz bardziej :( Najgorsze jest to, że pamiętam, że dokładnie tak samo było wtedy, gdy stwierdzono mi torbiel i zanim dostałam Duphaston. Boję się, że te plamienia mogą oznaczać dokładnie to samo, czyli kolejne cholerstwo na jajniku :( Wizytę u gina mam dopiero za 2 tyg. ale cały czas się denerwuję, co zobaczę na USG. Jakbym miała wszystko przechodzić od początku... Nie bardzo czuję się na siłach.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Lila stres moze powodowac u Ciebie zwiekszone bole - dziewczyny pisaly ze u nich stres wzmaga dolegliwosci bolowe. Niekoniecznie bole i plamienia moga wskazywac na powrot choroby - 2 tygodnie to jeszcze sporo czasu - bedziemy czekaly razem z Toba na wiesci po usg. Staraj sie porobic cos przyjemnego by sie troszke odstresowac i nie mysl o wizycie.
Lilla23
Ekspert

To możliwe, że stres nasila dolegliwości. Faktycznie mam dziś gorszy dzień i widzę wszytko w ciemniejszych barwach. Szkoda, że nie można sobie samemu robić USG w domu, tak jak się ciśnienie mierzy ;) Nie trzeba by było czekać na kolejne wizyty. No ale cóż, jakoś te 2 tygodnie trzeba wytrzymać w niepewności...
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Mam nadzieje ze dasz rade kochana - albo zamiast robienia usg w domu to miec w rodzinie kogos kto mglby zrobic bez problemu w gabinecie - to by naprawde ulatwilo wszystko ;)
Lilla23
Ekspert

Dziś jest jeszcze gorzej - musiałam się zwolnić z pracy, bo chodziłam po ścianach. Przed chwilą zasłabłam w łazience. Jajnik tylko trochę boli, czasami zakłuje, ale nie mam siły stać na nogach. Dalej mam plamienia, @ brak. Na pewno coś jest nie w porządku. Boję się, że może jednak ta torbiel się rozlała podczas operacji i endo się rozsiało :(
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Zadzwon wobec tego do swego lekarza lub na pogotowie zeby dokladnie to sprawdzic. Tylko specjalista moze sprawdzic co jest przyczyne Twego kiepskiego stanu zdrowia.
Lilla23
Ekspert

Po 32 dniach cyklu i 5 plamienia dostałam jednak @. Słaba jestem nadal strasznie, dosłownie powłóczę nogami. Wszystkie objawy wskazują na kolejną torbiel, tym bardziej, że lewy jajnik boli, jakby mnie ktoś dźgał. Do lekarza nie dzwoniłam, bo po pierwsze, nie jest wykonalne (rejestruję się przez infolinię), a po drugie nie za bardzo ufam teraz tej lekarce. Muszę jakoś wytrzymać tydzień do wizyty u nowej pani doktor. Jestem strasznie rozżalona, że nikt wcześniej mi tych hormonów nie zbadał, może teraz nie miałabym takiej jazdy. Co z tymi lekarzami jest nie tak, do jasnej...?!
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Trudno mi powiedziec co jest z tymi lekarzami nie tak - powinni zaczac od tych badan hormonalnych by zobaczyc co jest grane, zrobic dodatkowe badania, bad. ginekologiczne, usg i starac sie zrobic wszystko bys nie cierpiala - niestety wiekszosc lekarzy potrafi rozlozyc rece bo nie wiedza co dalej zrobic gdy zrobili prawie wszystko co moze nas uratowac - przykro mi ze tak cierpisz kochana - mam nadzieje ze wytrzymasz ten tydzien.
Lilla23
Ekspert

Problem w tym, że lekarze nie zrobili wszystkiego - usunęli tylko przyczynę, bez zastanowienia się, jaki był jej skutek. Wycieli mi co trzeba i na tym ich rola skończona. Nikt nie zadał sobie pytania, skąd się wzięły te torbiele! Pan endokrynolog wręcz powiedział, że mogę mieć do nich wrodzone predyspozycje - ciekawe, bo miesiączkuję od 20 lat i do tej pory nic się nie działo. Eh, szkoda gadać.
Muszę wytrzymać i fizycznie raczej dam sobie radę, ale psychicznie zaczynam wymiękać. No bo jak tu można komuś, kto składał przysięgę, że będzie dbał o zdrowie i życie innych, zaufać, skoro robią takie błędy?!
Wczoraj przeczytałam, że jakiemuś facetowi wycięli nie tą nerkę, co trzeba. Kto nas leczy?!
Szkoda, że lekarze nie czytają tego forum...
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Lilla23 pisze:jak tu można komuś, kto składał przysięgę, że będzie dbał o zdrowie i życie innych, zaufać, skoro robią takie błędy?!
Wczoraj przeczytałam, że jakiemuś facetowi wycięli nie tą nerkę, co trzeba. Kto nas leczy?!
Szkoda, że lekarze nie czytają tego forum...
To rzeczywiscie jest okropne bo pozostawiono nerke na ktorej znajdowaly sie zmiany nowotworowe a wycieto zdrowa nerke - stalo sie to w centrum onkologicznym w Wawie :( Jest to naprawde smutne bo mwia ze lekarz nie zdazyl zapoznac sie z dokumentami medycznymi - normalnie strach - skoro okumenty nie dotarly to i tak robi sie badania przedoperacyjne i to naprawde nie jest jakies wytlumaczenie.

A co do Ciebie to dopiero wyniki histopatologiczne uwidaczniaja przyczyne spowodowania zmian na narzadach rodnych - lekarze na oko nie okresla co to jest - ale to lekarze powinni przekazac wyniki histopatologiczne na oddziale i odpowiedni skierowac na leczenie skoro jest taka sytuacja.
Psychicznie jest ciezko dac sobie rade jak lekarze nie sa w stanie nam pomoc - szybciej wysiadamy psychicznie niz fizycznie - ja pamietam ze bylam slaba fizycznie i czulam jak zycie ze mnie uchodzi zanim mialam operacje - ta fizyczna slabosc spowodowala u mnie zalamanie psychiczne na krotki okres czasu a to wywolalo pojawienie sie lez. Wiec naprawde doskonale rozumiem to jak sie czujesz - tule cieplutko :***
Awatar użytkownika
hercik17
Ekspert

Post autor: hercik17 »

Wszystkie na forum mamy problem z lekarzami.Nikt nie potrafi nas zrozumieć,a przecież nam tak ciężko żyć z tą chorobą!
przydałby się jakiś apel do lekarzy!
Lilla wiem przez co przechodzisz dlatego tulę cię
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Lilla23
Ekspert

Dziewczyny, dzięki za te wirtualne uściski :) Naprawdę. Mało osób w ogóle jest sobie w stanie uświadomić, co to znaczy nie mieć siły się ruszać, albo jak może boleć okres. Dobrze, że jest to forum.
A co do apelu do lekarzy, to zaczynam się nad tym poważnie zastanawiać. Jak coś wykombinuję, to dam znać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział powitań. Przedstaw się.”