Forum Pierwszego Polskiego Portalu Endometriozy - endometrioza.org
Forum dla osób chorych na endometriozę i adenomiozę. Baza wiedzy dotycząca endometriozy, grupa wsparcia, porady. Miejsce w sieci dla kobiet chorych na endometriozę - a w tym: endometrioza, laparoskopia, zrosty, marker ca-125, niepłodność, torbiele
Tez sie bardzo z tego ciesze - moge porozmawiac z dziewczynami ktore tez przez to przechodza badz przechodzily a najwazniejsze ze mam kontakt z moja pielegniarka rowniez poza szpitalem.
Rozmawialam z pielegniarka na temat tego czegos co wydostalo sie ze mnie - pielegniarka mowila mi ze pokazala innemu lekarzowi w szpitalu i on nie byl w stanie powiedziec ze zdjecia co to bylo - spytalam co mam zrobic nastepnym razem jak cos takiego sie wydarzy to przekazala mi zebym to zachowala i przyjechala z tym do niej. Ciesze sie ze jest ktos taki jak moja pielegniarka ktora jest jak aniol w mojej sytuacji i dobrze sie mna opiekuje
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Noc jakos minela - oczywiscie mialam pobudke o 6 rano do toalety - ostatnio czuje jakby dyskomfort z pecherzem i czesto biegam do toalety ale nie jest to zwiazane z infekcja zadna bo nie czuje pieczenia ani nic z tych rzeczy, pozniej pobudka o 8 rano znow do toalety.
Bole w okolicy pepka i nie jestem pewna czy znow nie stracilam dodatkowego 1 kg na wadze w ciagu tygodnia - nawet zauwazylam ze mniej jem i staje sie najedzona jak np. wczoraj zjadlam jogurt i nie moglam juz zmiescic calego jablka a zawsze bylo ze jadlam jogurt z jakims owocem na ostatniej przerwie w pracy.
Badanie cytologiczne przesuniete bo nie bedzie pielegniarki tego dnia i zamiast miec to badanie zrobione 25 sierpnia to bede miec zrobione 31 serpnia.
Za to 25 sierpnia wciaz mam wizyte u lekarza rodzinnego - mam nadzieje ze zlituje sie nade mna i da mi skierowanie do specjalisty.
Jak zawsze powtarzałem i co wynika z mojego doświadczenia ap ropo chodzenia po lekarzach, z lekarzami czasami trzeba twardo postawić na swoim. Uprzyj się że chcesz do specjalisty bo jak dotąd on ci skutecznie nie pomaga. Powinien zrozumieć że nadal się z tym męczysz. Może spróbuj pić jakieś produkty zawierające bakterie wspomagające trawienie, osobiście nie wieżę w coś takiego ale kto wie, może ci pomoże.
Życzę zdrówka i pozdrawiam
Biore probiotyki, pilam Fybogel przez 2 miesiace ktory wzboagcony jest o naturalny blonnik - zero pomocy bo nadal jestem czestym gosciem w toalecie, dostalam Buscopan ktory jest rozkurczowy i zero pomocy bo bole nadal mialam i mam.
Stosuje suplement diety multiwitaminowej w postaci tabletek musujacych by nie wyplukac wszystkich mineralow oraz pije duzo wody mineralnej oczywiscie niegazowanej.
Tym razem poprosze lekarza o skierowanie do specjalisty chociaz jakos nie wypatruje za bardzo tej wizyty na gastroenterologii ale wiem ze to dla mojego dobra.
witaj Gosiu
Czasami trzeba się przemęczyć Gosiu niestety, ja np zastrzyków nie lubię bardzo w pośladek, dla mnie są jakieś wyjątkowo bolesne haha Myślę więc że skoro te preparaty nie pomagają to tym bardziej skłaniam się że to jakaś infekcja.
Zobaczymy co wykaza badania - chcialabym wiedziec co sie dzieje ze mna naprawde. Dam znac w czwartek jak tylko wroce z wizyty od lekarza rodzinnego.
Dzis niestety bole sie nasilily, mam mdlosci gdy pojawiaja sie bole, nie moge normalnie siedziec gdyz odczuwam bol gleboko wewnatrz pepka i czuje ogolnie dyskomfort. Toalete jak odwiedzlama czesto tak nadal odwiedzam a do tego nasilenie sie gazow. Spac nie moge za bardzo na boku wiec pozostaje mi spanie na plecach, pobudka w nocy tylko po to by sie napic wody bo mam strasznie sucho w gardle a czegos takiego nigdy nie odczuwalam.
To czekamy na wieści Gosiu Mam nadzieję że nareszcie zdecyduje się na jakieś bardziej konkretne kroki niż tylko zapisywanie tabletek i sprawdzanie czy zadziałają.
Pozdrawiam
Dzis bylam u lekarza rodzinnego jak to bylo zaplanowane - po wysluchaniu moich dolegliwosci padlo pytanie czy bylam w klinice gastroenterologicznej - jako ze nie bylam to dostalam skierowanie do szpitala do kliniki gastroenterologii. Wizyte mam ustalona za pomoca systemu komputerowago "wybierz i zatwierdz" na 29 wrzesnia.
Dziwie się że dopiero teraz lekarz podjął takie kroki, jednak lepiej późno niż wcale jak to mówią... Kolejne badanie niesie szansę że nareszcie dowiemy się co się z tobą dokładnie dzieje, więc główka do góry Gosiu
No ja raczej nie naleze do tych ktorzy sie szybko poddaja - wiem ze potrzebuje czasu aby dojsc do siebie ale tez staram sie cieszyc tym co mam a naprawde nie ogladam sie na moja diagnoze za bardzo jakkolwiek kazda wizyta w szpitalu niesie ze soba przypomnienie - najwazniejsze ze to bedzie sprawdzone co sie dzieje ale tez zastanawia mnie to jakie badania zostana podjete aby sprawdzic to wszystko.
Dzis w pracy podjelam powazna rozmowe na temat nadgodzin i mojego samopoczucia. Porozmawialam z menadzerka wyjasniajac sytuacje ze naprawde nie moge pracowac w weekendy na nadgodzinach gdyz odczuwam bole i naprawde nie zartuje sobie - pokazalam dokument z diagnoza gdzie jest podpis mojego ginekologa onkologa oraz przekazalam ze czasem moge przyjechac na nadgodziny w tygodniu jak sie w miare dobrze czuje ale w trakcie weekendu naprawde nie czuje sie zbyt dobrze by podolac takiej probie. Menadzerka powiedziala ze wszystko rozumie i przekazala mi zebym sie tym nie martwila i ze nie ma problemu. Mialam dosc tlumaczenia kazdemu z osobna ze po prostu nie jestem w stanie przyjsc.
Coraz bardziej daja mi sie we znaki bole wewnatrz pepka oraz dolnej czesci brzucha podczas chodzenia i stania, jak rowniez gdy klade sie juz spac to odczuwam silny bol a jak dotykam to bole wystepuje w okolicach pepka oraz narzadow rodnych, nawet coraz czesciej oddaje mocz w malych ilosciach a jak usiade na toalecie to moge sikac tak co pare sekund. Z jelitem tez nie jest zbyt dobrze bo pzy oddawaniu stolca mam zaparcia pomimo ze mam parcie na stolec to nie moze wyjsc a czasem jak wychodzi to taki cienki albo jest to biegunka a wraz z parciem na stolec czuje bole w dolnej czesci brzucha.
Teraz w srode czeka mnie juz badanie cytologiczne i od tego badania zaczynaja sie kolejne wizyty w szpitalu. Najblizej jest wizyta z ginekologiem onkologiem bo juz 8 wrzesnia - mam nadzieje ze zleci jakies badania aby bylo wiadomo co sie ze mna dzieje.
Gosia, trzymam kciuki, żeby się wszystko jak najszybciej wyjaśniło. Jak człowiek nie wie, co mu dolega i się denerwuje z tego powodu, to może sobie tylko zaszkodzić. I bardzo dobrze, że wyjaśniłaś kwestię nadgodzin - żadna praca nie jest warta tego, żeby poświęcać dla niej zdrowie. Trzymaj się!
Jutro cytologia a pozniej oczekiwanie na wyniki i jak to dalej sie potoczy.
Lila dzieki :*** - trzymam sie dzielnie jeszcze pomimo tego jak sie czuje tylko po prostu wiem ze potrzebuje odpowiednich badan aby zobaczyc co sie dzieje - domyslam sie ze w obecnej sytuacji czeka mnie sigmoidoskopia badz kolonoskopia jak tylko trafie pod skrzydla gastroenterologa.
Ciesze sie ze wyjasnilam moja sytuacje w pracy - po prostu juz w weekendy nie daje rady a w pracy trzymam sie jakos na przeciwbolowych.
Gosiu też masz nie ciekawą sytuację.Współczuję .Czekam razem z tobą na wyniki i mam nadzieję że szybko się wszystko wyjaśni.Tulę cieplutko i nie poddawaj się.I pamiętaj bez zdrowia pracy nie będzie także się oszczędzaj
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Gosiu dziekuje bardzo i obiecuje ze nie bede sie katowac w pracy zeby jechac na nadgodziny gdyz wiem ze nie tedy droga - najwazniejsze ze wykonuje norme i mam dochody aby oplacic wszystko i zyc. Weekendy to moj czas odpoczynku chyba ze czasem podjade na wolontariat.
Wciaz jestem silna jeszcze i walcze - nie zamierzam sie poddac tak szybko gdyz wiem jak cenne jest zycie
Dobrze że masz pozytywne nastawienie...cieszę się,mnie go ostatnio brak ale wiem,że życie jest cenne i nie chcę go zmarnować.Tylko czasem tak ciężko jest to wszystko udzwignąć...czekam na twoje wyniki Gosiu i trzymam kciuki
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Gosiu dziekuje bardzo za Twoje kciuki
Mi tez jest czasem ciezko - nie powiem a jedyne co moge zrobic to wspolpracowac z lekarzami. Wczoraj troche bylo mi ciezko bo odczuwalam bol przed wyjsciem do pracy - jakos nie chcialo mi sie isc do pracy i dopadlo mnie zmeczenie a czujac sie bezsilna po prostu sie poplakalam z tego wszystkiego. Czasem odechciewa sie wszystkiego ale wiem ze nie moge sie poddac.
Dostalam informacje od lekarza z ktorym jestem w kontakcie emailowym i dostalam wskazowki jak przygotowac sie na wizyte do gastroenterologa w moim przypadku - mam zalozyc dziennik bolu i stolca oraz zapisywac informacje bolowe oraz informacje powiazane z jakoscia i iloscia stolca, barwa i jak czesto wystepuje, czy jest to biegunka, zaparcie czy moze nagla potrzeba, czy sa gazy. Powiedzial mi ze taki dziennik na pewno sie przyda lekarzowi podczas pierwszej wizyty. A to wszystko mam zapisywac bo u mnie symptomy odnosnie stolca zmieniaja sie.
Jestem juz po badaniu cytologicznym - wyniki powinny byc w przeciagu 2-3 tygodni jezeli wszystko bedzie ok - no to bede teraz czekac na wyniki i zobaczymy jakie to beda wyniki.
No to czekam na wyniki razem z tobą ja też muszę zrobić cytologię bo juz minęło 3 miesiące od ostatniej.Masz rację Gosiu pozostaje nam tylko czasem popłakać w cichym kątku i modlić się aby nie bolało...ściskam mocno i oby ból cię opuścił
Dziekuje bardzo Gosiu
Placz czasem czesto dobrze robi bo wyzbywamy sie niektorych emocji ktore w nas tkwia.
hercik17 pisze:No to czekam na wyniki razem z tobą ja też muszę zrobić cytologię bo juz minęło 3 miesiące od ostatniej.
Mam nadzieje ze jak sie umowisz do lekarza to uda Ci sie wykonac rowniez cytologie - musimy tego pilnowac koniecznie.
Po wykonanej cytologii czulam dyskomfort dolnej czesci brzuszka a czujac bole mialam mdlosci. Poza tym po przeprowadzonej cytologii mialam plamienia w ciagu calego dnia.
W nocy mialam 2 razy pobudke na sikanie - niestety po oproznieniu pecherza czulam dyskomfort w dolnej czesci brzucha. Ogolnie jestem troszke dzis zmeczona ale mysl ze to juz piatek i w weekend wypoczynek - to wiem ze dam rade wytrzymac to wszystko.
Ten dyskomfort, gazy, powiekszony brzuszek na wieczor i bole mowia mi ze albo pojawil sie kolejny guz albo torbiel. Pojawily sie tez ostre bole w okolicy lewego jajnika - wystepuja w najmniej spodziewanych momentach jak schylanie sie po cos lub siedzenie.
W sobote bede troszke zajeta - przygotowanie sie do wizyty w szpitalu z gin. onkologiem, przesadzenie kwiatka do wiekszej doniczki, no i malutkie zakupy a wlasciwie to cos do jedzenia tylko.
Gosia jestem z Tobą myślami, zrób jakieś ogromne zakupy (co sprawi Tobie przyjemnośc )na wieczór kup czerwone winko i zrób kolację przy świecach Twoje wyniki z pewnością będą dobre i nie ma sie czym zamartwiac!!przyjemnego popołudnia i całuski..
co do tego jajnika lewego to mnie też czasami boli czasami nawet jest to ostry ból...a może to pęcherzyk rośnie:)
czekam na dobre wiadomości...
Nadzieja pomaga iść naprzód; wytrwałość - stać, a odwaga - wracać.
Dzieki Madziu - tak mysle ze moze cos kupie co poprawi mi humorek - czesto pije cocktaile robione w domku, kupilam sobie butki Skechers - shape up ktore mam nadzieje pozwola mi poprawic troszke sylwetke
Czekam cierpliwie na wizyte bo nic nie wymysle a nie chce zaprzatac sobie tym glowy - po prostu wiem ze cos jest nie tak.