ciekawy artykuł
ciekawy artykuł
Fajny artykuł na temat problemów seksualnych na stronie: http://www.endoendo.pl/bol_podczas_wspo ... ometriozie
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: ciekawy artukuł
witam, w moim przypadku problemy ze współżyciem pojawiały się w zależności od pozycji. wypracowałam z partnerem sobie układ że w takich pozycjach możemy a w takich nie. smutne to strasznie bo człowiek zamiast w łóżku robić to na co ma ochotę to musi pytać organizmu co może a czego nie. no ale trudno, taki nasz los. najmilej wspominam seks po pierwszej laparoskopi i po zakończeniu kuracji dipheraliną. wtedy to był czas że seks faktycznie sprawiał mi wielką przyjemność i nie musiałam myśleć ciągle co by robić żeby nie bolało... ważne jest też by partner wiedział co to za choroba,na czym polega i jakie sprawia kłopoty. ważne by rozumiał nasze rozterki. wtedy nie powinno być większych problemów z dogadaniem się. pozdrawiam wszystkich i życze udanych chwil w łóżku!!!
-
- Ekspert
Witajcie, u mnie nie zawsze najwazniejsze znaczenie ma pozycja. Raz mnie w jednej pozycji bardziej boli drugim razem w innej. Ale zawsze najbardziej boli mnie po prostu przy mocniejszych i glebszych ruchach. Masz racje dewi to smutne. No i stwarza to straszny dyskomfort psychiczny - nie mozna w pelni cieszyc sie seksem tylko ciagle myslec czy tym razem znow bedzie bolalo. Ja jeszcze na 100% nie wiem czy u mnie jest to spowodowane endo, narazie lekarz podejrzewa ze to wlasnie endo bo wlasnie miedzy innymi - bol podczas stosunku, bardzo bolesne miesiaczki... Zobaczymy jak to u mnie bedzie. Glowa do gory dziewczynki :*
Żaklina
Jakos tak jestem dopasowana do meza, ze mnie nie boli
Choc czasem generalnie boli mnie caly brzuch i wtedy mysle, ze jestem masochistka.
Natomiast, podczas badania odczuwam bol. Zreszta kazdy lekarz twiedzi, ze trudno mnie zbadac... Dobrze, ze USG dopochwowe to juz standard-ono naprawde ulatwia zywie 

-
- Ekspert
Ale to moim zdaniem nie kwestia dopasowania, bo jak w naszych brzuszkach cos jest nie tak to po prostu podczas współżycia boli i to nie ma znaczenia czy jest sie dopasowanym czy nie bo tak jak napisalam-przeciez to w brzuszku cos jest nie tak. Ja przy badaniu ginekologicznym tez odczuwam bol.
Żaklina
-
- Ekspert
Na temat współżycia nie będę się wypowiadać..
Natomiast co do badania.. ja czasami nie potrafię się dać zbadać
Po prostu nie wytrzymuję tego..
Dlaczego nie ma na to żadnego leku?
Natomiast co do badania.. ja czasami nie potrafię się dać zbadać

Dlaczego nie ma na to żadnego leku?

"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
-
- Ekspert
Niestety tak to juz z nami jest. Mnie podczas badania tez boli. Ale musimy dawac rade dziewczyny, musimy byc silne :*
Żaklina
-
- Ekspert
...to taki wstydliwy temat...
masz chorą wątrobę - "oj biedna, musisz dbać o dietę"
masz chory kręgosłup - "oj biedna, nie możesz dźwigać"
masz endo - "oj biedna, masz bolesny sex"
...i jak tu z kimś o tym pogadać?!
masz chorą wątrobę - "oj biedna, musisz dbać o dietę"
masz chory kręgosłup - "oj biedna, nie możesz dźwigać"
masz endo - "oj biedna, masz bolesny sex"
...i jak tu z kimś o tym pogadać?!
-
- Ekspert
-
- Ekspert
Dziewczynki mam pytanie.. ja nie jestem w stani na to pytanie odpowiedziec. Kiedy lezalam w szpitalu poznalam dziewczyne.. Miala ona rowniez robiona laparoskopie, z tym ze ona miala jakas sytaucje maloawaryjna jak to okreslila.. ostatnio zapytala mi sie ile czasu po laparoskopii mozna współzyc.., czy jest jakis okreslony czas jaki powinni z narzeczonym odczekac. Kiedy zaczelysmy wymieniac sie smsami, napisala mi ze zaraz po wyjsciu ze szpitala wspolzyla, a jakis czas pozniej zaczela plamic krwia. Mozna jedno z drugim powiazac? co jej doradzic? Powiedzialam ze najlepiej byloby skontaktowac sie z lekarzem prowadzacym i zapytac jesli ma watpliwosci z ktorymi nie moze sobie poradzic. Ale ona powiedziala ze boi sie pojsc do lekarza i przyznac do tego, bo lekarz ja moze za to ochrzanic., Szukam wiec pomocy u Was.
Pozdrawiam:*
Pozdrawiam:*
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
-
- Ekspert
Ja mysle ze okolo 2-3 tyg, ale najlepiej zapytac lekarza, bo u kazdego inaczej sie goi. Ale zeby od razu po wyjsciu ze szpitala... no troche nieodpowiedzialnie sie zachowala bo sama dobrze wiedziala ze nie powinna o czym swiadczy to ze teraz boi sie powiedziec lekarzowi. Mogla najpierw zapytac... Najlepiej niech idzie do gina, tym bardziej ze plamila.
Żaklina
malo mowimy o tym, a wiem, ze to naprawde problem
ja rowniez odczuwam dyskomfort podczas badania ginekologicznego - chociaz wiem ze sa to badania dla mojego dobra. dyskomfort odczuwam rowniez podczas seksu - glebszej penetracji oraz po osiagnieciu orgazmu.
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
wiem, ze nie jest latwo mowic na intymne tematy, ale zachecam do tego
wiekszosc z nas jest tutaj anonimowo, wiec rozmowa na ten temat nie powinna krepowac...

Re: ciekawy artykuł
Przed laparo zanim jeszcze wiedziałam o endo miałam duże bóle podczas stosunku. Podejrzewam, że był to wynik uderzenia w torbiel. Ból był piekielny. Po laparo wiadomo wszystko musiało się dobrze wygoić. Za chwilę minie 3 miesiące od laparo i czuję się naprawdę znakomicie - odpukać
Nie odczuwam, żadnego bólu podczas stosunku. Wszytko powoli wraca do normy. Na początku Visanne miałam tylko zmniejszenie wilgotności. Teraz i to się ustabilizowało.

" po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój"
Po laparo rowniez mialam plamienia po oddaniu moczu i widzialam krew przy podcieraniu - mysle ze plamienia po laparo moga wystepowac bardzo czesto - z tymi plamieniami zdarzylo mi sie juz po 2 laparoskopiach ale zawsze warto poinformowac o tym lekarza prowadzacego.patrycja89 pisze:[...]Kiedy lezalam w szpitalu poznalam dziewczyne.. Miala ona rowniez robiona laparoskopie [...] ostatnio zapytala mi sie ile czasu po laparoskopii mozna współzyc.., czy jest jakis okreslony czas jaki powinni z narzeczonym odczekac. [...] napisala mi ze zaraz po wyjsciu ze szpitala wspolzyla, a jakis czas pozniej zaczela plamic krwia. Mozna jedno z drugim powiazac? [...]
Kasiu to fantastyczne wiadomosci ze teraz wszystko juz wraca do normy a Ty nie dczuwasz bolu podczas stosunku - dzieki laparo i Visanne mozan tak wiele osiagnac. Zycze abys jak najdluzej nie odczuwala jakiegokolwiek bolu ktory mial miejsce przed zabiegeiem laparoskopii.catrina27 pisze:Przed laparo zanim jeszcze wiedziałam o endo miałam duże bóle podczas stosunku. Podejrzewam, że był to wynik uderzenia w torbiel. Ból był piekielny. Po laparo wiadomo wszystko musiało się dobrze wygoić. [...] Nie odczuwam, żadnego bólu podczas stosunku. Wszytko powoli wraca do normy. Na początku Visanne miałam tylko zmniejszenie wilgotności. Teraz i to się ustabilizowało.

-
- Ekspert
mysle, ze endometrioza jest nieslusznie postrzegana jako choroba bolesnego wspolzycia! 1.to nie boli caly czas lecz niekiedy, 2.nie wszystkie chore maja takie dolegliwosci!, 3.podkresla sie to, gdyz w dzisiejszych czasach jest jakies takie wg mnie chore zainteresowanie sexem
-
- Początkujący
Witam ... jestem nowa na tym forum niedawno ginekolog stwierdzila u mnie powstawanie komorki endometrialnej od dawna mam bolesne miesiaczki i boli mnie w dolnej czesci brzucha ale od jakiegos miesiaca bolalo mnie tez podczas stosunku .... poszlam do ginekolog i szok .... no ale duzo czytalam na ten temat .... i z moim partnerem moge sie kochac tylko w kilku pozycjach bo w innych nie moge wytrzymac.... chcialam zapytac was czy to jest jedyny sposob ??m czy mozna jakos zapobiec bolowi przy stosunku?? prosze o odpowiedz ... dopiero co zdiagnozowali mi chorobe i jutro ide na nastepna wizyte u lekarza ...
zyj chwila ..... nigdy nie wiesz co sie stanie,ale bycie optymista pomoze czerpac radosc z zycia ....walcz ile tylko mozesz...
Mysle ze tak jak napisalas ze sa pozycje ktore nie sprawiaja za bardzo bolu tak jak w Twoim przypadku i mysle ze najlepiej starac sie uprawiac seks tylko w takich pozycjach ktore nie powoduja bolu. Najwazniejsze ze Ty juz wiesz jakie to sa pozycje ktore nie sprawiaja Tobie bolu. Postaraj sie porozmawiac z pania doktor na ten temat jak pojdziesz na kolejna wizyte - mam nadzieje ze cos Tobie podpowie. Prosze daj znac jak przebiegla wizyta. Pozdrawiam - Gosia.Karolina1411 pisze: .... i z moim partnerem moge sie kochac tylko w kilku pozycjach bo w innych nie moge wytrzymac.... chcialam zapytac was czy to jest jedyny sposob ??m czy mozna jakos zapobiec bolowi przy stosunku?? prosze o odpowiedz ...
ciekawe co odp. Ci gin
Moge Cie tylko pocieszyc, ze po leczeniu to mija
Moge Cie tylko pocieszyc, ze po leczeniu to mija

Dziewczęta, i ja chciałam się poradzić w kwestii ile muszę się wstrzymać z seksem po laparoskopii. Zabieg miałam 2.06. Zaraz po wyjściu ze szpitala zaczęła mi się miesiączka, 2 dni wcześniej niż zwykle, ale zrzucam to na stres i leki. Czuję się super. Dzisiaj już w zasadzie nie krwawię, i tak się zastanawiam czy za kilka dni już można będzie spróbować? U mnie źródłem bólu jest (i jeszcze przez jakiś czas będzie) guzek endometrialny, między ścianką pochwy a odbytu. Zawsze mi się wydawało, że coś tam jest nie tak, ale przez lata lekarze nie widzieli tego problemu, a przeszłam przez niejedne lekarskie ręce... dopiero teraz w szpitalu, tak przy okazji, podczas badania wykryto i zdiagnozowano ten guzek jako endometrialny, za czas jakiś będzie on usuwany. Myślałam żeby może spróbować za jakieś 3 dni, tak delikatnie, pomalutku? Któraś z Was próbowała w niecałe 2 tygodnie po? Bo po następnej operacji to już pewnie szlaban na miesiąc, jak nie dłużej:/
Sa lekarze ktorzy nie widza przeszkod zeby moc uprawiac seks po laparoskopii a inni natomiast przepisuja leki na kilka miesiecy. Jezeli czujesz sie w miare dobrze to mysle ze mozesz sprobowac a jezeli bedzie cos nie tak to dasz organizmowi jeszcze chwile odpoczynku.
-
- Ekspert
no cos Ty...ewooncia1 pisze:szlaban na miesiąc, jak nie dłużej

pewnoewooncia1 pisze:delikatnie, pomalutku

Yeah, mam pozwolenie, dziękiiiiiiii 

-
- Ekspert
Temat bardzo dobry 
Bo jak się cokolwiek dowiedzieć ba rozeznać
jak się nie dyskutuje o tym
Właśnie bóle w podbrzuszu i w miejscu gdzie wycięto guza.
Podczas współżycia pracują nasze mięśnie nóg brzucha.
Ale co zrobić kiedy uczucie jest nie do zniesienia
bo łapie ból i jakby skurcz w środku...co wtedy zrobić?

Bo jak się cokolwiek dowiedzieć ba rozeznać
jak się nie dyskutuje o tym

Właśnie bóle w podbrzuszu i w miejscu gdzie wycięto guza.
Podczas współżycia pracują nasze mięśnie nóg brzucha.
Ale co zrobić kiedy uczucie jest nie do zniesienia
bo łapie ból i jakby skurcz w środku...co wtedy zrobić?
Ja staram sie glebiej poodychac i rozluznic miesnie - wiem ze jest ciezko ale kazda ma swoj wlasny sposob - duzo daje mi tez zmiana pozycji z siedzacej na lezaca lub pol siedzaca i pol lezaca - nie klade sie na brzuszku gdyz zle sie czuje wtedy.
-
- Ekspert
No tak wynika z tego ,że każda z nas wybiera swoje pozycje...układ
aby nie bolało.U mnie jest odwrotnie.Ale to chyba rzeczywiście zależy
też od samopoczucia.Ale faktycznie nerwy mają duże znaczenie i wpływ.
aby nie bolało.U mnie jest odwrotnie.Ale to chyba rzeczywiście zależy
też od samopoczucia.Ale faktycznie nerwy mają duże znaczenie i wpływ.