Szarlotka królewska
: czwartek, 17 marca 2011, 14:23
Biszkopt:
* 3 jajka
* 1/2 szklanki mąki
* 1 łyżka octu
* 1/2 szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
* 8 łyżek mleka w proszku
* 1 masło
* 6 łyżek wody
* 3/4 szklanki cukru pudru
Masa jabłkowa:
* 1 litr smażonych jabłek
* 2 galaretki (Cytrynowa lub pomarańczowa)
Polewa:
* 5 dag masła
* 3 łyżki śmietany
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki kakao
Biszkopt:
Żółtka połączyć z octem i proszkiem do pieczenia. Zamieszać. Białka
ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszać do rozpuszczenia
się cukru. Dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 20/30
minut w temperaturze 200'C
Masa:
Żółtka z wodą ubijać na parze. Dodać cukier i mleko w proszku cały
czas ubijając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć. dodawać po
łyżce zimnej masy.
Masa jabłkowa:
Jabłka podgrzać, mieszając. Galaretki rozpuścić w gorących jabłkach. Ostudzić
Polewa:
Rozpuścić masło, śmietanę dodając kakao i cukier. Mieszać do
połączenie się składników i uzyskania gładkiej konsystencji.
Na biszkopt wyłożyć jabłka. Rozsmarować masę i polać polewą
http://www.kropkatv.pl/uploads/recipes/ ... 58dfec.jpg
* 3 jajka
* 1/2 szklanki mąki
* 1 łyżka octu
* 1/2 szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
* 8 łyżek mleka w proszku
* 1 masło
* 6 łyżek wody
* 3/4 szklanki cukru pudru
Masa jabłkowa:
* 1 litr smażonych jabłek
* 2 galaretki (Cytrynowa lub pomarańczowa)
Polewa:
* 5 dag masła
* 3 łyżki śmietany
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki kakao
Biszkopt:
Żółtka połączyć z octem i proszkiem do pieczenia. Zamieszać. Białka
ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszać do rozpuszczenia
się cukru. Dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 20/30
minut w temperaturze 200'C
Masa:
Żółtka z wodą ubijać na parze. Dodać cukier i mleko w proszku cały
czas ubijając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć. dodawać po
łyżce zimnej masy.
Masa jabłkowa:
Jabłka podgrzać, mieszając. Galaretki rozpuścić w gorących jabłkach. Ostudzić
Polewa:
Rozpuścić masło, śmietanę dodając kakao i cukier. Mieszać do
połączenie się składników i uzyskania gładkiej konsystencji.
Na biszkopt wyłożyć jabłka. Rozsmarować masę i polać polewą
http://www.kropkatv.pl/uploads/recipes/ ... 58dfec.jpg