Strona 1 z 1

Re: olej lniany

: sobota, 20 sierpnia 2011, 20:33
autor: ewooncia1
Jest bardzo smaczny, naprawdę :D Tym, którzy się wahają ze względu na nieznany smak mogę śmiało polecić. Rano do śniadanka były pomidory z tym właśnie olejem, octem balsamicznym i sokiem z cytryny, mniam :D A na kolację właśnie schrupaliśmy taką oto sałatkę - to była improwizacja, ale wyszła bardzo dobra, więc może ktoś skorzysta, składniki na 2 osoby, dość głodne :wink: :

2 PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM
2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
1 BARDZO MAŁA CEBULKA
KILKA LIŚCI SAŁATY RZYMSKIEJ (SZKODA ŻE NIE MIAŁAM RUKOLI...)
1 MARCHEWKA
5 OGÓRKÓW GRUNTOWYCH (MAŁYCH), GDYBYM MIAŁA POMIDORKI KOKTAJLOWE TO TEŻ BYM KILKA DODAŁA, ALE NIESTETY POMIDORKÓW U MNIE DZIŚ BRAK :wink:
2 ŁYŻKI PESTEK DYNI UPRAŻONYCH NA SUCHEJ PATELNI
4 ŁYŻKI OLEJU LNIANEGO
1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY
1 ŁYŻECZKA MIODU LIPOWEGO
SÓL
PIEPRZ
TWARDY SER GRECKI DOJRZEWAJĄCY (WAHAŁAM SIĘ JESZCZE NAD KOZIM PLEŚNIOWYM ALE TAK GO UWIELBIAM, ŻE JUTRO ZJEM SAMA NA ŚNIADANIE BO WSTAJĘ WCZEŚNIEJ :wink: ), ALE SER PEWNIE SPRAWDZI SIĘ KAŻDY INNY O WYRAŹNYM SMAKU:)

SAŁATĘ PORWAŁAM NA KAWAŁKI, MARCHEWKĘ STARŁAM OBIERACZKĄ WO WARZYW NA "WSTĄŻKI', UŁOŻYŁAM NA TALERZACH. CEBULĘ POKROIŁAM W CIENKIE TALARKI, OGÓRKI W PLASTERKI, UŁOŻYŁAM NA SAŁACIE I MARCHEWCE. DODAŁAM TUŃCZYKA ODSĄCZONEGO Z WODY, JAJKA POKROJONE NA ĆWIARTKI. POLAŁAM SOSEM PRZYGOTOWANYM Z OLEJU, MUSZTARDY, MIODU, SOLI I PIEPRZU. NA WIERZCH STARŁAM ODROBINĘ SERA I POSYPAŁAM PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI.

Jutro chcę wypróbować pastę twarogową z przepisu na butelce oleju :D

Re: olej lniany

: czwartek, 12 kwietnia 2012, 15:19
autor: vwd
Czasem warto poczytac to co zostalo napisane wczesniej ;)
Postanowilam postawic na olej lniany! :) pije z lyzki jak lekarstwo :wink: Namowil mnie kolega, kt. stosuje codziennie 2 lyzki :) Moze ktos sie przylaczy?

Re: olej lniany

: środa, 18 kwietnia 2012, 13:42
autor: rivombroza
Oczywiście ja się przyłączam!!!!!!!!!!!