Wątróbka z warzywami
: wtorek, 26 lipca 2011, 13:57
Porcja na 3-4 osoby:
50 dag wątróbki
1 duża cebula
5 ząbków czosnków
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 puszka pomidorów bez skóry
2 liście laurowe
4 ziarenek ziela angielskiego
sól,pieprz
2 łyżki oliwy
1.Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki.Smażymy na 2 łyżkach oliwy.
2.Warzywa obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebule kroimy w kostkę.Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy warzywa,cebulę,roztarty czosnek.Dodajemy liście laurowe i ziele.Dusimy pod przykryciem 15-20 min.
3,Dodajemy pomidory i wątróbkę.Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok 10 min tak żeby składniki się połączyły.na końcu dodajemy sól (żeby wątróbka nie była twarda).Pieprz dodajemy wg uznania ale potrawa raczej powinna być ostrawa.Podajemy z ziemniakami.
Potrawa jest pyszna! I zdrowa !
50 dag wątróbki
1 duża cebula
5 ząbków czosnków
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 puszka pomidorów bez skóry
2 liście laurowe
4 ziarenek ziela angielskiego
sól,pieprz
2 łyżki oliwy
1.Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki.Smażymy na 2 łyżkach oliwy.
2.Warzywa obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebule kroimy w kostkę.Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy warzywa,cebulę,roztarty czosnek.Dodajemy liście laurowe i ziele.Dusimy pod przykryciem 15-20 min.
3,Dodajemy pomidory i wątróbkę.Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok 10 min tak żeby składniki się połączyły.na końcu dodajemy sól (żeby wątróbka nie była twarda).Pieprz dodajemy wg uznania ale potrawa raczej powinna być ostrawa.Podajemy z ziemniakami.
Potrawa jest pyszna! I zdrowa !