Forum Pierwszego Polskiego Portalu Endometriozy - endometrioza.org
Forum dla osób chorych na endometriozę i adenomiozę. Baza wiedzy dotycząca endometriozy, grupa wsparcia, porady. Miejsce w sieci dla kobiet chorych na endometriozę - a w tym: endometrioza, laparoskopia, zrosty, marker ca-125, niepłodność, torbiele
szukam pomyslu na to co zrobic z gruszkami? kompoty stoja jeszcze od ubieglego roku... dzemy gruszkowo-malinowe (bo same gruszkowe nie sa smaczne) tez jakos nie ciesza sie popularnoscia... macie jakies in. pomysly?
Ogórki i cebulę pokroić w plasterki. Można obrać ze skórki ale ja tego nie robię. Wolę chrupiące ogórki. Dodać sól. Odstawić na 2-3 godziny.
Odsączyć. Składniki zalewy zagotować. Dodać do gorącej zalewy. Gorące przekładać do słoików. Nie pasteryzować!
Załączniki
178x118_4d6b88cae5767.jpg (21.16 KiB) Przejrzano 10037 razy
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
We wrzącej wodzie rozpuścić sól i cukier. Dodać ocet i zagotować. Warzywa blanszować 1-2 minuty we wrzątku, a potem szybko schłodzić pod bieżącą wodą. Osączyć na sitku i włożyć do słoików. Zalać gorącą marynatą i pasteryzować 20-25 minut.
Załączniki
77.jpg (17.64 KiB) Przejrzano 10036 razy
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
# 3 kg buraków
# 1/2 kg papryki czerwonej
# 3 cebule
Zalewa:
# 1 szkl.octu
# 1 szkl.oleju
# 1/2 łyżeczki sol
Paprykę i cebulę pokroić. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Dodać ugotowane i starte na grubych oczkach buraczki. Dokładnie wymieszać i gotować ok. 7 minut. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 10-15 minut.
Załączniki
99.jpg (41.73 KiB) Przejrzano 10036 razy